Mer Stronglifts, grejen med safety bars och vad betyder 5RM?I dag gjorde jag mitt andra pass på Stronglifts 5*5. Jag tror på det här! Sats S:t Eriksbron har köpt in ett nytt powerrack med säkerhetshakar – det blir ett skönt säkerhetsbälte när jag börjar böja på högre vikter framöver. 

Säkerhetshakar är vad det låter, hakar som du fäster långt ner på ställningen, strax under den lägsta punkten där du kommer att ha stången. Kommer du inte upp ur en böj kan du lugnt lägga ner stången på hakarna och gå ur positionen. Inget att pyssla med till vardags precis, men för någon som jag som ibland blir rädd trots att jag egentligen orkar är det en extra trygghet. Livs levande passning är förstås också bra.

I dag stod marklyft på schemat och i Stronglifts rekommenderas att du börjar på en vikt som är 50 procent av din vanliga 5RM. 5RM betyder fem repetitioner, det vill säga den vikt du vanligtvis gör fem tekniskt riktiga repetitioner på.

Jag valde att gå in på 35 kilo i marklyft och faktum är att det är svårt att lyfta så pass lätt. Det gäller att bromsa kroppen och stången så att den inte flyger upp fort och fel. Ett bra tillfälle att tänka extra på tekniken alltså!

Var ni några fler som hakade på Stronglifts? Johanna och Paula började i alla fall igår vet jag!

12 reaktioner på ”Mer Stronglifts, grejen med safety bars och vad betyder 5RM?

  1. Halkar bara in på det du skriver om att det är ”svårt att lyfta lätt” och jag kan bara hålla med. Senast var det när jag fick coaching i bänkpress – lite mera vikt på stången och så säger min coach att NU såg det bättre ut. För det är som du säger svårt att få till det tekniska när det är lätt, när man tar i på samma sätt som om man hade maxlast på. Intressant.
    Stronglifts låter onekligen intressant hursomhelst!

    Gilla

    1. Ja precis. När det är tungt måste varenda muskel och fiber vara med, på och medvetna. När det är lätt kan saker och ting röra sig mer. jag tycker bättre om när det är ganska tungt! Inte för, men ganska. Det känns märkligt nog stadigare.

      Gilla

Säg nåt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s