AVFÖLJ! För din skull

Skärmavbild 2015-02-18 kl. 20.09.45min instagram finns det mest bilder på… mig. Tihi!

Erika har uppmärksammat att vi pratar om dålig stämning i hälsobloggar i senaste Helt Organiskt. Jag stöter typ aldrig på någon sådan. Troligen för att jag noga väljer vad jag läser. Jag är inte dummare än att jag ändå fattar att det finns. Det finns så mycket dumheter runt hälsa överlag så givetvis finns det nedtecknat i en och annan blogg.

Det stora problemet tycker jag dock är att folk läser det. Eller nej, jag tar tillbaka, folk får läsa vilken dynga de vill, men jag förstår inte varför en läser något som en blir ledsen av. Det slog mig senast i morse, när jag såg en semla som hyllades på instagram, ”för att det var så härligt att en hälsosam tjej kunde äta en sån”. Oj oj vad det har gått långt! Semlan var dessutom upplagd av en tjej som jag upplever som liberal och öppen i sin kosthållning, har aldrig sett några pekpinnar från hennes håll. En semla var därför inget överraskande tyckte jag.

Men mest reagerade jag på kommentarer om att det var skönt att se en bild i flödet som en inte mår dåligt av.

Va-a?

Att se en bild som inte framkallade självhat var alltså ett undantag?

Varför följer en konton som lägger upp bilder som en mår dåligt av? Om ni gör det – sluta genast. In och avfölj nu! Självklart finns det konton där man får ta det onda med det goda, där skräpet liksom nästlar sig in bland i övrigt kuliga grejer. Då får en fundera på om en kan leva med det.

Men snälla, följ inte konton som rakt av får dig att må dåligt över dig själv. Som visar upp en bild som får dig att känna dig värdelös. För, allvarligt, tänk efter i cirka 0,2 sekunder och du inser att du vinner skrutt och intet på det. Det är som med min yogasvacka. I perioder kan jag inte följa personer som verkar ha fått hollow back helt gratis från skyarna. Nähä, då får jag ta ansvar för mitt söta lilla huvud och låta bli. Det är ingen uppoffring, det är en vinst.

31 reaktioner på ”AVFÖLJ! För din skull

 1. Word. Jag har avföljt otaliga ”kändisar” i t.ex. Yogavärlden för att de helt enkelt inte inspirerar mig, utan snarare gör det motsatta. Ta ansvar och gör dina flöden till en energikälla istället för tjyv! 😘 så fint & se dig förra veckan💜

  Gilla

  1. Verkligen det samma, Martina! Åker du till Göteborg också? Och jag håller med, ta ansvar! Det ÄR ens eget ansvar att se till att ett massa skräp inte ramlar igenom. Vi är inga offer för medieflödet, vi kan själva välja vad vi tar in.

   Gilla

 2. Hallåj, jag har inte instagram, (fattar knappt hur man gör ändå) så det löser sig själv! De bloggar jag läser är ärliga, inriktade på utveckling via eget arbete (do your practice and the rest will follow) och håller en vänlig ton. Annars mår jag inte bra och bra vill jag ju må. :)
  Så – jag fortsätter läsa hos dig!

  Gilla

 3. Att jag inte ens sett omnämnda semla tyder väl på att också jag har ett rätt ”sållat” flöde.. Jag tycker jag har nog grejer att hänga med i när jag följer enbart kickass skitcoola och peppande och fina tjejer (och killar, men mest tjejer faktiskt) – och skulle aldrig i mitt liv följa någon som gav minsta lilla jobbiga känsla i magen!? Då, eh, försvinner ju hela poängen?
  Du är för övrigt lätt topp tre på min feel-good-lista och jag tänker ofta på hur du faktiskt kan få ungefär vilket ämne som helst att bli fint att läsa. Typ när du lägger upp en bild på en smoothie och ba ”den va god”. Normalt klickar jag inte ens upp sådana inlägg från bloglovin – men när Jeanna gör det, klickar jag upp och nickar instämmande ”ja den var nog god den”. Haha!

  Gilla

  1. Bäst att understryka ett semlan inte kom från ett konto som pekpinnar eller märkliga idéer om hälsa. Den som kommenterade syftade nog på andra användare. Och du, vad gullig du är. Blir så glad Fanny! Du är EB inspiration för mig vet du.

   Gilla

   1. Nej jag gissar nu i efterhand att det var Lofsans semla det handlade om? Gick in och kikade. Och nej precis, det är ju kommentarerna TILL bilden som gör en lite ledsen.. får dem ofta själv ”åh vad skönt att du visar att man kan äta sånt, ATT DU ÄR MÄNSKLIG”. Och att det är skönt att en inte mår dåligt av att följa mig (!? liksom nej det hoppas jag ju VERKLIGEN att en inte gör?!) Va-a är verkligen rätt respons där, kan jag också känna.. uscha.
    Och tack, fina du, även om det känns lite märkligt att läsa. Du är ju en inspiration för mig. Men fint att man kan inspirera varandra då! Kram
    (ps ska du på BBC i år?)

    Gilla

 4. Blev också ställd över det där med semlan, som att kombinationen äta göttiga grejer och träna mycket var en konstig kombination? Och håller helt med, jag kan ju också få ångest light av att se alla perfekta bilder i mina olika sociala medier-flöden, men så kollar jag på vad jag själv lägger upp och inser snabbt att det kan vara ganska mycket skit i hörnen bakom alla de där bilderna…

  Gilla

 5. Jag kan inte göra annat än att hålla med. När jag gick in i väggen så tog jag bort väldigt många på både instagram och bloglovin eftersom de gav mig en dålig känsla. Ibland är det ju också svårdefinierat, det behöver ju inte vara så att ett konto ger en ångest utan det kan mer bara vara en dålig magkänsla som en får, och då tror jag att det är viktigt att ta bort det ur sitt liv. Speciellt om en är i en dålig svacka eller redan känner sig lite skör liksom. Men det kan också vara svårt eftersom det ibland är kompisar som ger en den dåliga känslan och då blir det ju problematiskt i vänskapsrelationen också.. Svår men viktig fråga kan vi väl sammanfatta det med!

  Gilla

  1. Bra sagt Paula! Även en dålig magkänsla eller sur smak i munnen är giltigt som inriktning. Jag håller med om att det är jättesvårt med kompisar och där kanske en ibland får scrolla snabbt eller välja hide på fejjan. Svårt!

   Gilla

 6. Precis min mening! Tänkte också det om semlan och kommentarerna. Att det verkar vara så svårt att ta eget ansvar för vad man konsumerar, alltså både vad man stoppar i munnen och vad man har i sitt flöde, och att man tydligen behöver bekräftelse i precis allt idag.

  Gilla

 7. Men eeeexakt så! Du är så jäkla slagfärdig i dina formuleringar Jeanna :) Jag tänkte ju precis såhär, men har lite svårare att få ner det bra i text! Sluta följa SKIT liksom, det behöver inte vara svårare än så!

  Gilla

 8. Så sant! Jag tänkte samma angående den där semlan. Idag måste vi få en bekräftelse från en erkänt hälsosam person att det är ok att äta ditt eller datt…men herregud! Om vi är där nu vart är vi då på väg!

  Gilla

Säg nåt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s