Fredagstipset: Framgångsresor

Igår hade jag min hushållstorsdag, det vill säga städade och tvättade så att jag slipper hålla på med sånt på helgen (tvättar gör vi dock bara varannan vecka – med två vuxna och en teenie på halvtid tar det så lång tid innan vi fyller tvättstugans tre maskiner).

Mina hushållstorsdagar har kommit att bli lyxig egentid, eftersom jag kör lurar på och avverkar podd efter podd medan jag dammsuger, skurar och viker tvätt. Tack vare Sara gjorde jag den här gången en riktigt gyllene upptäckt – Framgångsresor. Avsnitten är från förra året men personerna som intervjuas är lika aktuella nu.

I Framgångsresor intervjuar Ola Ahlvarsson 22 personer som har nått framgång på helt olika sätt, framför allt kanske genom det där allt för utnyttjade ordet: entreprenörskap. Det som egentligen betyder att du har en drivkraft som är så stark att du inte kan eller vill värja dig mot idéerna, du måste uppfylla dem även om det kräver enormt mycket arbete av dig. Eller att du är en person som skapar det många behöver, men som, märkligt nog tycker du, ännu inte finns.

Som Monica Lindstedt som först startade Metro som förändrade hela tidningssverige och sedan ”Rut-rörelsen” – det tog henne sex år att få Hemfrid att gå runt, nu finns närmare 20 000 konkurrenter som arbetar med vad vi kallar för hushållsnära tjänster. Fascinerande beslutsamhet.

Vad ligger bakom den?

Hittills har jag lyssnat på Erik Fernholm, Monica Lindstedt, Mouna Esmaeilzadeh och Elaine Eksvärd. Innan jag började lyssna visste jag bara vem Elaine var. De andra poddarna tryckte jag igång på chans, lät rulla och lärde mig så mycket nytt av. Framgångsresor är faktiskt så snyggt producerad att det går att göra så – även i en värld där vi kan välja bort och välja nytt när vi vill. Det tycker jag är grymt bra gjort. Intervjupersonerna kommer till kärnan direkt. Det imponerar på mig.

Nu ska jag bestämt knäcka en till. Och inspireras till att själv göra framgång, på mitt sätt. Tack Sara för att du delar med dig av din goda smak!

14 reaktioner på ”Fredagstipset: Framgångsresor

 1. För första gången hade jag poddar som sällskap när jag städade. Väldigt bra för mig visade det sig. Jag är som en virvelvind när jag städar och det gör att mina tankar blir likadana och det är inte så hälsosamt. Idag lysnade jag på två poddar och hamnade i ett helt annat tempo. Den ena var din och Vevves och den andra Sara Rönnes :) Så tack för fint sällskap!

  Liked by 1 person

 2. Jag gillade verkligen Fernholm-avsnittet, han talade till mig på något sätt. Men i princip alla avsnitt har varit superintressanta och är nog värda en omlyssning – repetition är ju lärandets moder eller vad de säger. Tycker de borde fortsätta med nya – det finns rätt många fler att intervjua så att säga :)

  Gilla

 3. Wow, vilket supertips! Lyssnade på Dahlénintervjun på löpturen hem från praktiken. Kom på mig själv med att skruva upp volymen typ tre snäpp för att inte gå miste om hans underbara sätt att uttrycka sig. Vilken ordkonstnär!

  Gilla

 4. Har också lyssnat på några, var nog lite skeptisk innan men tyckte de var ganska så bra! Entreprenör är ett ord jag har blanda känslor inför, för som du säger så är det ju något väldigt bra men jag tycker oftast det används lite fel eller får en negativ klang enligt mig. Tex att man nu i skolplanen har bytt ut solidaritet mot att man ska lära ut entreprenöriellt lärande(!!!!) Det tycker jag är sjukt, visst det är bra att man fokuserar på upprikesfinnedom och kreativitet men kanske inte på det sättet. Sorry för rant. Rörde visst upp lite känslor hos mig haha!
  Ha en fin fredag!

  Gilla

   1. Ja speciellt i skolan! Jag tycker ju att skolan ska vara jämlik ocg på något sätt ”fostra” goda medborgare. vet att det nästan låter lite kommunistvarning över det men är ju inte det jag menar. Jag menar ju att alla barn oavsett föräldrars bakgrund ska få likvärdig skola där man hjälper till att stärka varje individ och att en får med sig schyssta värderingar och normer, eftersom man präglas så av sin skolgång/uppväxt. Tycker därför det blir helt fel när man istället fokar på elever på ett sätt som om de vore kunder till skolan.
    Det finns mycket att förbättra inom skolan kan en ju milt sagt säga.. ;)

    Gilla

Säg nåt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s