Cykler, hormoner och naturlighet

tampong

Vevve, som ju gillar att prata mens och så, tipsade mig om ett mycket intressant inlägg om hormoner hos Cecilia Gustafsson. Cecilia skriver att hon först inte tänkt blogga alls eftersom hon är på så dåligt humör – men ändrar sig och kommer fram till att det är just därför hon ska skriva. För att vi som läser ska påminnas om att det faktiskt inte finns något perfekt liv utan problem.

Jag tycker om den tanken. De som säger att bloggvärlden är ytlig och ihålig och förljugen: de läser på fel ställen.

Och jag tycker om att Cecilia skriver att det här med hormoner kanske är något vi ska omfamna ändå (hemsk tanke för många av oss inledningsvis!) och lära oss av. Studera. Vi måste liksom prata om det! Leva med det. Lära av det! Allt annat, typ att gömma, låtsas, lida i tysthet framstår som så genomdumt. Dessutom blir vi ju allt mer på det klara med att saker vi stoppar i oss och har runt oss påverkar våra naturliga cykler på ett onaturligt sätt.

Förresten, det här med cykler är en annan grej jag vill grotta i på sikt. Och bli bättre på att följa. Cykler som i årstider, humör, ork, dygn och mat. Den kunskapen har liksom gömt sig bland allt vi skapat på konstgjord väg. Och med konstgjord menar jag inte nödvändigtvis dålig – el och växthus är ju exempel på bra grejer som vi har hittat på. Men att ta det lugnare på vintern är ett exempel på att följa livscykeln som jag inte riktigt har börjat fatta förrän nu. Nån som har bra lästips?

Jaja. Läs Cecilia istället!

7 reaktioner på ”Cykler, hormoner och naturlighet

 1. Älskar när det talas om sånt härn’t. Jag har ju haft riktigt jobbig pms och skrivit en del om det eftersom jag tycker det är viktigt. Fick en gång kritiken typ: ”Måste du skriva så mycket om pms? Det blir lite gnälligt” Blev så jädra arg av det: Det är väl klart som f*n att kvinnoproblem alltid ska betraktas som gnälliga.. Så typiskt. Faktum är att pms:en tog upp runt halva min tid och då är det rätt svårt att låta det passera. Nu verkar det som femal balans funkar för mej (tackolov) Är så lycklig för det, utan att överdriva känns det som att jag fått tillbaka en stor del av mitt liv.

  Gilla

 2. jo absolut! Är nog mest lite överkänslig för naturlig och onaturlig för att de ofta används slarvigt och fel. Inte i det här eller av dig men allmänt. Och visst har många moderna uppfinningar och sätt att leva på även gjort det problematisk för oss. Lite som du skriver i tidigare inlägg om frihet. Att alltid välja och göra val likaså. Kram!

  Gilla

 3. Alltså det hrä citatet, så fint, blev nästan tårögd!  ”Kvinnor är starka. Vi överlever i ett system som inte passar oss, ett system som bryter ner oss. Vi har blivit tillsagda att vi är någonting vi inte är. Därför måste vi omforma bilden vi har av oss själva och hitta platser där vi får vara dem vi är.”

  Sen är det ju viktigt att säga att inte alla kvinnor reagerar jättestarkt, att det inte är onormalt att inte bli så jättepåverkad. Men det är väl självklart. Kvinnor är ju också individer, vad än patriarkatet vill få oss att tro.

  Sen det där med ”naturligt” och ”onaturligt”, är lite skeptiskt. Hur menar du? Vad är naturligt? Är det nödvändigtvis bra? Som barnadödlighet, förlossningsskador, mödradödlighet. Vet att jag är djävulens advokat nu och menar inget illa bara nyfiken! (Varför måste jag alltid vara så obstinat och tycka tvärt emot hela tin, diagnos på det? ;)

  Gilla

  1. Jag förstår givetvis hur du menar, men inte dina exempel. För mig är de så självklara: nej, förlossningsskador, barnadödlighet och mödradödlighet är INTE naturligt i vårt land. Det är inte så att vi upprätthåller barns liv på konstgjord väg i särskilt många fall. De flesta kvinnor föder naturligt här och för det mesta går det alldeles utmärkt. Att vi har skapat verktyg, hittat kloka sätt att städa på och utbildat personal tycker jag inte är onaturliga grejer. Däremot finns det givetvis onaturliga produkter inblandade, kemikalier och mediciner och sånt men här blir gråzonen verkligen stor och svår att ta på. Jag hör inte till dem som tycker att vi ska återgå till stenålder, det vore ju bara jättepuckat. Däremot tror jag att naturen har sina naturliga cykler när det gäller exempelvis sömn, hormoner, etc. Och det var vad jag syftade på här.

   Gilla

   1. Nu är jag nog mer på vad du menar. Trodde först du menade naturligt som i stenåldersnaturligt. Och då är ju det ”naturligt” med allt det. Alltså att vi har uppfunnit hjälpmedel så att fler överlever. Hoppas du inte tog illa upp. Menade inte att klanka ner på det du skrev. För övrigt så tror jag verkligen att årstiderna och så påverkar vår pigghet och livscykel mer än vad vi har anpassat livet till här i nord. Alltså att man förr var mer aktiv på den ljusa delen för att sen ta det lite lugnare under mörkret.

    Gilla

Säg nåt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s