Planera mindre, lev mer (och detoxa livet)!

IMG_1064

Här kommer bikten 2015! Jag gjorde inga särskilda nyårslöften för det nya året. Jag vill bli snällare och gnälla mindre. Stör ihjäl mig på gnällisar och det beror troligen på att jag känner igen mig. Fy vilket osympatiskt drag! Det finns ju en hel skock människor som behöver öva på att säga nej. Är du sån? Jag behöver sannerligen öva på att säga ja. Det finns typ ingen slump i mitt liv, för jag planerar bort den. Herre gud. Jag ska planera mindre och leva lite mer. Fler kontrollfreaks som känner igen sig?

Jag vill så klart bli starkare, modigare, piggare 2015 men har inte satt upp några mätbara mål. Inga lopp, inga vikt(skive)mål, ingenting. Vet att det kommer av sig självt ändå.

Genomgår förresten en detox så här lagom till årets start. Stycket överst är en del av det. Detox för tankarna. Att lägga undan mobilen när jag inte gör något vettigt med den en annan. Igår rensade jag ur garderoben på grejer som av ett eller annat skäl inte gör mig glad – dålig passform, fel storlek, för välanvänt etc. Har också gått igenom badrumsskåpen och köksskåpen står på tur.

Alla skräpiga nyhetsmejl ska avföljas och jag rensar i mina flöden, ser över vilka notiser på telefonen som ska vara på. Bort, bort med allt som stör mig när jag ser det. Vad ska jag med det till? Det kallar jag detox!

Blev det några nyårslöften för dig?

Annonser

24 reaktioner på ”Planera mindre, lev mer (och detoxa livet)!

 1. Verkligen skönt att detoxa inte bara kroppen utan livet på materiellt skit som man inte behöver. Jag har flyttat till ny lya och har valt att detoxa livet från en TV. Tyckte att den tog över mitt liv, gjorde att jag spenderade min värdefulla tid på att kolla på de minst sämsta på TV. Än så länge har jag bara saknat TV en millisekund när jag va sjuk, men insåg att man kan kolla online på film. =)

  Gilla

 2. Åh, herregud vad jag kände igen mig. Fast jag inte trodde det, när jag började läsa…! :-o
  Jag behöver i och för sig lära mig att säga nej OCKSÅ (till vissa saker). Men precis som du säger; i övrigt är mitt liv rätt….eh…strukturerat.
  Vad heter filmen med Jim Carey? ”YES man”? Du FÅR inte säga nej, när någon frågar något (roligt/galet). Haha! :-D

  Gilla

 3. Lars lerin var även gäst i min sanning igår. Fint men inte lika bra som sommar såklart.

  Npf= neuropsykiatriska funktionsnedsättningar dvs, adhd add asperger autism m.m. själv har jag asperger och ”drag” av adhd. Därav kontrollfreak och behöver struktur och planering. :)

  Gilla

  1. Att ha en riktig diagnos sätter ju saker i ett annat ljus. Då tänker jag att det är positivt att du jobbar med acceptera läget och vad du behöver. Jag är ju liksom bara lat (ang säga nej mer än ja) och enkelspårig (planeringsfreak). Du är så himla klok Fanny!!! Slås av det hela tiden.

   Gilla

   1. Åv va bra sagt! Blir så glad (konstigt nog) när någon faktiskt förstår skillnaden mellan diagnos och ”bara” personlighet eller karaktärsdrag. Sen är det ju bra att jobba med sina sämre sidor även med diagnos. När det gäller saker som rör diagnosen så handlar det ju mycket om att hitta strategier för att kunna hantera de som en tycker begränsar en. Kommer kanske inte bli av med de beteendena men bli bättre på att hantera det.

    Och du är så himla klok och varm person!

    Gilla

   2. Ja visst, dessutom är det väl flytande? Jag menar att det väl inte alltid är självklart vad som är diagnos och vad som är personlighet? Mycket inteessant faktiskt! Det skulle jag vilja fundera mer på…

    Gilla

 4. Inga nyårslöften som vanligt, men för första gången i mitt liv har jag gjort en enkel översiktlig ”träningsplanering” över vad och hur mycket (ungefär) jag vill ha in varje vecka och med tanke på fullt och rörigt liv den närmsta tiden behövs det nog om jag ska få till det någorlunda om jag vill ha det. Däri har jag faktiskt även angett några mål som jag skulle vilja uppnå träningsmässigt – man kan väl säga att planeringen i sig är genomförandemål, utan att jag ser dem så strikt, och så kompletterat med några prestations(önske)mål.

  Jag har även avföljt/avgillat en del sidor på fb och insta (och ska ta bort några till ur flödet) för att hinna med att titta på dem som jag har kvar.

  Rensa i garderober finns kvar på att göra-listan men finns en tanke om det med, men får bli om ett par veckor kanske. Lite i taget!

  Gilla

 5. Känner igen mig i rensandet, mest rensande i tankarna här med. Flödena får sig en omgång då och då, speciellt Insta då jag märker att jag påverkas väldigt mycket av bilder, både positivt och negativt. Avföljer snabbt när det inte ger mig en bra magkänsla. Rensar upp en del i mitt eget inre också och skriver av mig, har inte kommit till garderoberna eller skafferiet ännu, men det kommer… ;)

  Gilla

 6. Känns alltigenom fräscht att inte strukturera och planera till förbannelse. Jag har själv problem med det. Vill liksom ha koll och vara redo utifall att om eventuellt kanske…. Tar till mej dina ord och så tänker jag att det är skönt att veta andra ”kämpar” med samma saker.
  Kram, pepp och mer skratt :)

  Gilla

 7. Åh va bra skrivet! Kan bli så trött och lite irriterad på denna mål och planeringshets. Nej allting en gör i livet måste inte ha en SMART-plan. Visst det kan vara jättebra om man verkligen har ett tydligt mål och bla bla.. Men en del av det som händer kan en ju faktiskt inte styra över. vi människor är inte isolerade små öar där alla våra egna val är avgörande och bara DU kan påverka ditt liv. Till viss del är det, tur, otur, slump och att vilka människor man har i sin omgivning och stöter på längs vägen. Detta totala fokus vid den egna personen och vad hen gör tycker jag bara är ännu ett steg i det superindividualistiska samhälle vi lever i. Morr!

  Förlåt för rant.. det här rörde tydligen upp något hos mig. ;)

  OBS är också kontrollfreak så känner igen mig till tusen. Är väl något jag skulle behöva öva mig på. Eller lära mig att leva med det. :)

  Gilla

  1. Hej du alltid så kloka Fanny! Jag är också skittrött på du styr ditt liv-hetsen. Orka styra allt hela tiden – just nu gör tanken mig bara stressad. Och låst! Kommer inte på nåt vettigt att göra med det hära livet när jag pressar på hela tiden.

   Det sista du skriver är förresten intressant. Tidigare har jag tänkt just att jag ska lära mig leva med mitt kontrollfreakeri. Men för mig innebar det att ge upp och tillåta mig att just tacka nej till allt. Nu känns det som fel sätt. Vill inte lära mig leva med det, utan jobba på balans. Hur tänker du för din del?

   Gilla

   1. Tycker det också är svårt. Vill ju acceptera mig själv och allt det där men samtidigt vill jag ju inte bli begränsad av det. Tänker att det kanske är lite som med om man bara är lite rädd eller har en fobi. Är din rädsla för XX något som begränsar dig i ditt liv? För mig är det nog både och. Sen har jag npf så det ligger nog en hel del i det. Tänker att det är viktigt att utmana sig själv men om man ”misslyckas” med det eller fallar in i vanliga kontrollfreaks grejer så let it be. Skuldbelägg dig inte då utan gå vidare och försök göra npgot annorlunda nästa gång.

    Huva, nu låter jag som någon mental coach/personlig utvecklar typ.. ;)

    Lite apropå ämnet, har du hört Agnes wolds vinter i p1? om inte GÖR´T! så himla bra! Hon förklara också varför det är viktigt att oror sig för morgondagen lite och inte bara carpa dagen hela tin!
    http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/479149?programid=2071

    Och såklart måste du lyssna på Lars Lerin! men det förutsätter jag att en värmlänning som du redan gjort. Annars blir jag, inte arg, utan BESVIKEN! :P

    Gilla

 8. Jag skrev en lååång önskelista inför 2015 på bloggen; livehealthier.blogg.se/2015/january/vad-jag-onskar-mig-av-2015.html och det känns lite lättare än löften.
  Bra idé att detoxa lite i närområdet liksom. Jag har rensat ur min garderob och typ hela min lägenhet vilket känns jätteskönt. Och, dessutom är det skönt för hjärnan när det inte är så mycket grejer överallt. Nu är nästa steg precis som för dig att rensa förrådet haha. Jag har dock inte så jättemycket grejer därnere men en hel del som måste sorteras och rensas :) Och lite möbler som inte används som jag ska försöka antingen sälja eller skänka bort.

  Gilla

 9. Jaha får det vara slut nu? :-)
  Men tror du att hetsen kommer att avta?
  Bollen rullar snabbt nu eftersom ett helt gäng knuffade på.

  Under de senaste 3 åren så har hälsobloggar byggt upp peppen, pushat hela marknaden, tipsat och faktiskt skapat ett tydligare hörn där icke hälsosamma personer ska stå och skämmas.
  Fy för latmaskar var det väl? Alla kan träna, alla har tid. Tävling i varje moment, för att nå målen.
  Men de vuxna målen var en fantasi baserat på tonårsdrömmar…..

  Internet är en mental värld, där vi stort sett sitter själva och frossar i oss information om hur livet ska levas.
  (temat är valfritt)
  Livet är alltid på gott och ont. Några klättrar andra faller.

  Så de som lägger av nu med att vara duktiga är dinosaurier. De yngre generationerna som har matat hetsen tar vid nu, de är taggade och de ser inga hinder. De upplever troligen ”geupparna” som utslitna, utan flås och omotiverade.

  Det som är tydligt i svängningarna är hur attityden sprider sig mellan några primärbloggar.
  Inte bara attityden, utan även många andra livsval, det smittar liksom av sig.
  För livet är fortfarade en social tävling, vad annars?

  2015 kommer att bli spännande, för det verkar som det mentala ansvaret börjar glida in.
  Men samtidigt så har skeletten börjat visa sig och de sprider snurriga ord………Vilken sida står de på?

  Gilla

  1. Hej där! Din kloka kommentar hade hamnat i min skräpkorg, hittade den först nu. Ja, jag tror att det vänder nu. På riktigt. Inte supersnabbt och inte direkt till motsatt läge. Men det vänder. Allt fler blir intresserade av en hälsa som inte har några mål. bara syftet att må bra. Så tror jag!

   Gilla

 10. Att detoxa skräp låter fantastiskt.
  Sambon min rensade sin del av klädkammaren igår och jag blev så avis – inser dock att det krävs mer än en ledig dag för mig att ta tag i min sida och väntar därför. Men det SKA ske.

  Härligt att ha dig tillbaka Jeanna. Hoppas vi ses snart!
  Kram

  Gilla

Säg nåt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s