Lingonbröd med chiasylt och nötsmör

IMG_0434

Jag har alltid, livet igenom, haft olika frukostar som jag har varit besatt av, längtat till redan kvällen innan och sedan ätit varje dag i ett halvår. Så funkar jag. Den senaste tiden har jag varit utan favoritfrukost! Fruktansvärt tråkigt! Trodde aldrig att detta skulle hända mig. Hur kunde det?!

Jag har varvat chiapudding med rå quinoagröt och bovetedito och visst, det är gott, men inget hugger.

Det är därför jag har börjat baka. Typ brödet ovan. Det hittade jag i, och modifierade från, Hur bra som helst-Hannas bok Friendly food (179 spänn med Med mera kort på Bokus nu!). En finfin kokbok som jag vet varit mycket omskriven i bloggyvärlden på senaste. Vill du äta gluten-, mejeri- och sockerfritt ibland – köp den och gör själv! Jag har hunnit göra flera grejer ur boken och allt har varit oväntat enkelt. Superenkelt faktiskt. Har tidigare upplevt glutenfria bak som knöliga, med svårigheter att få rätt konsistens på degen. Sedan Hanna förklarade att det är en smet snarare än en deg förändrades min inställning helt.

I alla fall. Brödet, med mina modifieringar:

Friendly foods blåbärsbröd goes tajtsens lingonmacka

  • 2, 5 dl teffmjöl (Hanna använder bovetemjöl)
  • 2 dl mandelmjöl (Hanna använder grovmalet, jag fint)
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl sesamfrön (Hanna använder krossade linfrön)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 nypa himalayasalt (Hanna använder örtsalt)
  • (ca 10 cm zucchini riven – denna hoppade jag)
  • 2 msk smält kokosolja
  • 2 ägg
  • 2 dl valfri mjölk (jag tog havre)
  • 1 dl lingon (Hanna använde blåbär)

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt resten utom bär. Blanda. Smeten ska vara tjock men inte torr. Späd med vätska om du behöver. Vänd ner blåbären.

Klä en form, ca 1,5 liter, med bakplåtspapper. Vänd ner smeten, släta till ytan och grädda 45-50 minuter.

Sååå enkelt!!!

Är du som jag gör du också chiasylt och nötsmöt att kladda på. Är du på något annat sätt lägger du på något annat.

Inget socker, gluten, mejeri eller döda djur i den frukosten alltså (äggen kan du så klart byta ut mot chiaägg eller no egg om du vill ha vegan!). Happy, happy.

Tack Hanna för en mycket fin bok!

Har du en favoritfrukost? Vilken? Byter du eller kör du på?

20 reaktioner på ”Lingonbröd med chiasylt och nötsmör

  1. Såg att ditt recept var så likt ett jag fått från mormor, om än utan ägg och annat som jag inte tycker hör hemma i bröd. Så om du blandar 4dl bovetemjöl, 3 dl havremjöl, 2 tsk fiberhusk, 1 msk linfrö, 1 tsk salt, 1 tsk bikarbonat (och gärna 1 dl grovhackade/sönderbrutna valnötter och 1 dl torkade aprikoser), med 4dl yoghurt och 1 dl lingonsylt ner i en smörad form och in i ugnen på 175 grader i typ 40-45 minuter. Går utmärkt att göra glutenbröd också, med kanske råg + grahamsmjöl och utan fiberhusk. Eller med teff, bovete och havremjöl. Mitt ex experimenterade med olika mjöler tills jag blev tokig, men det blev i princip aldrig misslyckat. Mer än typ 5 dl bovetemjöl gör dock brödet ganska kompakt och lite tråkigt, men det är ju inte hela världen.. Vill du inte ha i så mycket socker kanske det funkar lika bra att blanda lingon med lite vatten och använda istället för lingonsylt?

    Gilla

  2. Mmmm! Jag är också en som snöar in mig rejält, den senaste tiden har jag levt på proteinbröd och ägg, att man kan vara nöjd med samma sak så länge?! Nu blev jag pepp på att testa det här, lät ju hur smarrigt som helst! :)

    Gilla

  3. Jag äter samma frukost varje dag, sedan typ hundra år tillbaka.
    Ett glas juice, kan variera lite men oftast just nu proviva med morot, apelsin och ingefära, byter ibland mot proviva mango eller Jokk tranbär
    Knäckebröd med bredbar leverpastej
    Te, oftast grönt
    Kokt ägg med kaviar
    Oftast en mjuk macka som jag gärna rostar, med ost på men ibland kan jag bestämma mig för att hoppa över den för oavsett om jag ätit den eller inte så blir jag iaf hungrig igen efter två timmar och måste äta ett mellanmål.
    Det blir likadant varje dag i stort sett, även på helgen, bortsett från att då (om vi inte ska iväg eller så) sitter vi längre och tar det lugnt och det kanske blir både en och två mjuka mackor, och sedan sätter vi på förmiddagskaffet och börjar med det innan jag knappt hunnit tugga ur sista tuggan – speciellt nu när vinterstudion börjar om på lördag så man kan sitta kvar i timmar och titta på André Pops och diverse vintersport!

    Har provat gröt i omgångar, men det tar för lång tid att äta för mig för att hinna få i mig tillräckligt mycket för att hålla mig mätt. En normal portion gröt och jag är hungrig igen efter 45 min.. Kokt ägg till så håller jag mig ytterligare en halvtimme, men det tar nästan den halvtimmen längre tid att äta oxå. Jag är inte snabb på morgonen.. :P

    Gilla

    1. Visst är det konstigt att några av oss verkar göra av med gröt i räserfart? Eller nä, det är inte konstigt, det är inte särskilt långsam mat, men konstigt att en många andra blir sååå mätta på just det.

      Gilla

      1. Ja, jag tycker snarare att det är konstigt att den där myten att det skulle vara så mättande så länge fortfarande lever kvar.. ;)

        Gilla

  4. Jag snöar nog också in, har kört chiapudding länge nu, men är sugen på att testa overnight oats. Den borde gå att göra matigare än vanligt havregrynsgröt, med tex nötter, bär, kokoschips mm.

    Gilla

  5. På vardagar blir det för det mesta havregrynsgröt (men typ 1,5 portion enl. förpackningens portioner, skulle jag äta enligt deras portionering skulle jag knappt bli mätt), med ägg som jag rör i på slutet, nötter, blåbär och kanel på gröten. Och mjölk till. Börjar jag tidigt i skolan så jag måste åka från Malmö tidigt och då jag inte kan äta riktigt tidigt på morgonen pga illamående så blir det smoothie för att inte vara helt tom. Mixad kvällen innan pga minimalt med tankearbete ska krävas på morgonen. Jag tänker att jag ska variera på helgen men tjaa, det går sådär.

    Gilla

  6. Snöar också i mig. Nu är det havregrynsgröt med olika smaksättningar och topping. Kokat med ägg så katt. Behöver värmen på morgonen och står mig bra! På helgerna då jag gärna sitter längre blir det rågbröd med löskokt ägg och smoothie av något slag. Snöat in mig på gröna smoothies till mellanmål, alltid m ärtor, ingefära och spenat, gärna äpple och eller avocado också

    Gilla

  7. Jag har efter en låååång smoothieperiod – vi pratar över ett år här, som urartade från enkel banan + avokado + spenat + blåbär-röra till att jag ville ha ALLT i den där viktiga morgonkoppen – har jag gått back to basics. I min frukosttallrik finns nu varm och god havregrynsgröt toppat med blåbär eller hallon, linfrön och kokoschips samt ett par deciliter mellanmjölk. Till detta ett kokt ägg (som jag måste skynda mig att äta för att orka!) och en kopp kaffemedmjölk.

    De dagar jag morgontränar blir det frukost på jobbet – filmjölk eller naturell lättyoghurt med bär, linfrön, musli/rågfras och gärna ett ägg eller två till det.

    Efter några veckor med detta chockade jag tydligen kroppen med min gamla favorit smoothien här om dagen. Akut ont i magen, många toalettbesök och uppblåst hela dagen blev resultatet av min, som jag trodde, SÅ NYTTIGA frukost. MÄRKLIGT hur man kan vänja och vänja om kroppen vid olika saker.

    Gilla

    1. Ja visst är det märkligt! Jag har dragit upp grönisarna i några dagar nu och känner direkt att det händer grejer inuti. Spännande är det! Gillar också havregrynsgröt men blir hungrig snabbt igen… Brukar koka med ägg och mjölk och då blir det bättre.

      Gilla

  8. Just nu äter jag granola med mandelmjölk och har gjort det i typ tre veckor i rad. Brukar inte snöa in mig men nu har jag tydligen gjort det! Får se vad det blir sen.

    Gilla

Säg nåt!