Viktigt att ta cellprov

I morse var jag och tog cellprov. Det är inte så himla skoj och värdigt under tiden, men extremt bra och nödvändigt. Och fantastiskt, att vi får ta gratis prover och därmed ha en god chans att få ordning på eventuella farligheter i tid.

Barnmorskan sa att hon alltid ger patienterna i uppdrag att få minst en vän att gå i väg och göra sitt prov, eftersom så otroligt många uteblir. Så kan vi ju inte ha det! Jag ger därför precis just dig uppdraget att gå i väg ögonaböj (eller åtminstone i nästa vecka…).

Jag vet inte vad som gäller för andra landsting, men i Stockholm får alla över 22 regelbundna kallelser som sedan gäller i ett år. Du behöver alltså inte gå på tiden som du får. Alla mottagningar har drop-in och alla får komma in och testa. Jag väntade i kanske tre minuter, sen tog själva testet typ fem. Efteråt kände jag mig oerhört lättad.

Kom inte och säg att du inte har tid! Det har du. In på 1177 och kolla vart du kan gå nu!

Gör du testet när du kallas..?

Annonser

23 reaktioner på ”Viktigt att ta cellprov

 1. Fick kallelse för ett bra tag sedan som jag avbokade. O glömde boka ny tid.
  Men sen, vips så fick jag ny tid, men bokade om den.. det var ju så lätt.. o bokade om igen. O igen. (massa ursäkter varje gång…)
  Men bannemej, den 19 nov. har jag en tid bokad som jag inte ska röra!!
  O det kostar 100 kr ju. Men känns liksom värt. :P

  Gilla

 2. Bra uppmaning!
  Men jag måste få avliva myten om att cellprov är obehagligt! Det går ju betydligt snabbare än en vanlig gynundersökning och de använder ju liksom bara som en tops för att ta upp lite celler. Om man inte tycker att gynundersökningar i allmänhet är pina, är ju cellprovet lätt som en plätt!

  Gilla

 3. Självklart! Har inte alltid gått på tiden jag fått men sett det som en påminnelse så att jag kommit i väg där omkring iaf. Inte gratis här heller, har för mig att det kostade 80:- men det är det definitivt värt. Gratis förstås ännu bättre så att aldrig någon enda skulle kunna känna att ekonomin vore en anledning att hoppa över, även om 80:- inte är dyrt.

  Gilla

 4. Åh, jag är 22 år och har aldrig gått på någon sådan undersökning. Känns lite läskigt men när jag blir kallad första gången (vet inte vilken ålder som gäller för Göteborg) så ska jag gå direkt. Även om det kommer kännas obehagligt.

  Gilla

 5. Bra där! Jag har ju själv haft livmoderhalscancer, blivit behandlad och cancerfri.
  Å jag blir så glad över att du bloggar och uppmanar andra att kolla sig.
  En del landsting erbjuder hemtest av HPV som ett komplement till cellprov. Superbra! Men oavsett landsting, testa er! Vaccinera gärna men framför allt, testa er! Kram

  Gilla

 6. Blev kallad i våras, men var mitt i uppsatsstress deluxe så det blev inte av då. Sommarstängt och sedan startade skolan med en sjuhelsikes fart. Men jag ska. Lovar.

  Gilla

 7. Här tror jag att det är 23 år och sen får en regelbundna kallelser. Jag har bara blivit kallad en gång men med väldigt mycket cancer i familjen så känns det viktigt att gå så jag gick självklart. Sedan så skedde det oerhört tragiska här i Östersund att de analyserade flera hundra cellprover fel, vilket bland annat ledde till att min kompis mamma gick bort eftersom de upptäckte hennes cancer så sent. Hade de upptäckt den direkt hade hon enligt sin läkare antagligen överlevt.

  Gilla

 8. Jag har precis blivit kallad, och efter att ha ignorerat två tidigare kallelser (men tagit vaccinet) känner jag att nu är det minsann dags att göra det!

  Gilla

Säg nåt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s