Jobba, åka trick, hem å sätta sig å glo

DSCN2186

Vad jag drömmer om när jag drömmer om fritid…

För en vecka sedan skrev jag om att jag inte har så himla uttalade träningsmål den här hösten. Däremot var jag ruggigt peppad på jobb efter semestern och har bestämt mig för att lägga mycket energi på det framöver. Och så blev starten så här! Två galet intensiva och långa dagar med väldigt lite sömn emellan, men också en stark känsla av att göra något bra. Och att vara bra.

Gör du något bra tycker du? På jobbet alltså. För dig själv eller andra, vilket som? Känns det vettigt, det du gör?

Det fanns en tid när jag inte tyckte att jag gjorde varken eller, när det kändes som att jag lade min arbetstid på strunt bara för att överleva. Det var inte roligt för mig och det kändes sannerligen inte som att det bidrog till en bättre värld heller. Så kan det verkligen vara, så är det för många, och därför är jag ofta extra glad över det jobb jag har i dag. Även om jag i kväll fick avboka en middag med mina bästisar som jag verkligen hade sett fram emot…

Att jobba med sin hobby eller att leva sitt jobb snarare än att jobba på sitt jobb har länge varit hetaste arbetstrenden. Många av oss vill bort ifrån att arbetet bara är bröd och överlevnad. Det hänger väl ihop med övrig individualisering och självförverkligande. Men det är rätt härligt att längta efter att sluta jobbet också, tycker jag. Att vara ett stort fan av fritid.

Vilken av de två passar bäst på dig? Om någon?

Jag älskar när ni delar med er av tankar om era jobb! Det är så spännande tycker jag. Jobb säger så mycket om folk.

Annonser

17 reaktioner på ”Jobba, åka trick, hem å sätta sig å glo

 1. Superintressant ämne! Och spännande att läsa svaren. Nu ska jag kommentera, var ett tag sen sist men det här är ett ämne som diskuteras ofta hemma hos oss. Jag och min kille har samma yrke men jobbar med helt olika saker. Vi jobbar i vården och jag känner helt klart att jag bidrar till att mina patienter mår bättre. I det stora sammanhanget (jorden, världen, resureserna, alla fruktansvärda konflikter osv) känner jag dock ändå ibland att det jag gör i detta välfärdssamhälle inte är fullt tillräckligt eller tillfredsställande för det där stora. Jag har oerhört svårt att förstå att så många människor väljer arbeten som har med pengar, yta och liknande att göra. Jag är säkert dömande i det. Men det gör mig lite ledsen att det finns så mycket pengar i sådana arbeten. Men på ett sätt förstår jag också. Jag skulle nog kunna skriva mycket mer. Det är som sagt väldigt intressant! Och svårt!

  Gilla

 2. Jag tycker att jag passar in väldigt bra på mitt jobb, och det är jag inte den enda som tycker. Jag har fått otroligt fin feedback från både lärare på skolan där min fritidsgård ligger, från föräldrar, ungdomar och mina kollegor på de andra fritidsgårdarna. Mitt jobb är dessutom otroligt betydelsefullt, det ser jag varje dag när jag hänger med mina ungdomar och vi gör verkligen skillnad i deras liv. Jag älskar mitt jobb och tycker att det är otroligt roligt, men börjar känna mig sugen på att göra något annat så nästa år har jag tänkt börja plugga på universitetet. Det ser jag verkligen fram emot, tror det blir utmanande och spännande och jag kommer ta tjänstledigt så jag kan ju alltid komma tillbaka hit om jag känner att jag vill sen!

  Däremot skulle jag inte vilja jobba med mina intressen, jag tror att det skulle vara jobbigt att aldrig få ta en paus utan trivs med att ha saker som bryter av liksom.

  Gilla

 3. Älskar också att läsa om jobb och folks tankar kring det!

  Jag älskar mitt jobb och är verkligen på rätt plats. Både för mig och för min arbetsgivare, faktiskt. Jag känner att jag gör nytta och bidrar men ibland får jag lite welt angst över att jag inte gör något för att förbättra världen liksom. Tänker att om jag nu ska jobba med marknadsföring och kommunikation så ska det vara för något VIKTIGT, inte ”bara” för IT-tjänster… (som iofs är superviktiga för våra kunder men liksom inte gör något för världsfreden direkt.).

  Samtidigt… En del av mitt jobb rör den interna kommunikationen och tillsammans med ledning och HR försöker jag få folk att trivas ännu bättre på sitt jobb. Och det kanske är lite viktigt, ändå. Då är de förhoppningsvis glada och nöjda och går inte ut och slår ihjäl sina grannar och så.

  Jag vill inte jobba med min hobby. Mina hobbies är träning, sjunga, läsa böcker och se på serier. Är inte ett dugg intresserad av att bli PT eller vara med i Idol (haha, hade åkt ut direkt :-)). Skulle någon betala mig för att läsa böcker eller netflixa hade jag inte sagt nej förstås… Men jag trivs verkligen med mitt jobb. Tycker jag har den bästa blandningen just nu!

  Sen har jag ågrendagar förstås. När jag inte vill lämna sängen och när jag funderar på vad jag EGENTLIGEN ska bli när jag blir stor (jag har hittat rätt område men man kan ju utbilda sig. Och specialisera sig. Inte bara glida runt på räkmackor som jag gjort sedan december 1999…)

  Gilla

 4. Känner jag mig inte engagerad i mitt jobb och känner att jag gör nytta så drar det ner min fritid också, jag blir mindre glad helt enkelt.

  Gilla

 5. jag vill nog ha mycket av allt fast i tidsbegränsade perioder: jag älskar när det är MYCKET på jobbet inför t.ex. en lansering eller annat projekt. men det får inte vara mycket jämt utan typ en eller två månader max. sedan vill jag belöna mig med mycket fritid. men mycket fritid jämt mår jag heller inte bra av – jag vill ju uträtta något. så mycket av allt men inte jämt typ.

  Gilla

 6. Jag har gjort båda delarna. Jag har i flera år jobbat med mitt dåvarande ”intresse”, vilket var mode, men slutat p.g.a. bl.a. arbetstider och liknande. Det negativa vägde till slut över, och nu pluggar jag till och extrajobbar som medicinsk sekreterare som är ett 8-5 jobb, måndag till fredag, alltså helt annat än mina tidigare jobb. Tycker det är superskönt att bara göra sin grej och så gå hem sedan :) Nu för tiden är mitt största intresse träning, jag har tidigare till och från funderar på om jag skulle jobbat vidare med det men kom fram till att jag bara vill ha det som hobby, det funkar bäst för mig. Träningen är liksom mitt egna speciella andningshål och kvalitetstid med mig själv, och jag känner att det skulle ”nötas ut” om jag höll på med det varje dag. Tycker dock att det är häftigt med folk som arbetar med sitt intresse och beundrar verkligen drivet. För mig passar det dock bäst att dela upp det :)

  Gilla

 7. Snacka om att träffa spot-on, som jag har tampats med de tankarna kring om mitt jobb har någon mening. I jämförelse med ditt jobb, som har ENORM betydelse, är mitt jobb som online-marknadsförare på ett e-handelsföretag en fis i rymden. Tyckte länge att mitt jobb kändes helt meningslöst, kunde inte se att mitt jobb gjorde skillnad för någon och fattade egentligen inte vad jag sysslade med. Men sen hände lite grejer på jobbet och detta ändrades, jag kände mig mer självsäker, kände att jag gjorde nytta och att det jag gjorde faktiskt påverkade företaget positivt. Så det är så jag försöker se det, även om mitt jobb inte är betydelsefullt för gemene man så är det i alla fall viktigt för företaget.

  På din nästa fråga är jag lite kluven, drömmen hade varit att kunna styra lite över sina egna tider. Jag gillar inte riktigt det här att behöva spendera 8 timmar om dygnet på ett kontor. Samtidigt är jag extremt mån om min fritid och när jag går hem, då kan jag alltid släppa jobbet utan problem, då är jag ledig. I vilket fall så är det extremt viktigt för mig att jag mår bra och trivs med det jag gör, den dagen jag får ångest över att gå till jobbet är det definitivt dags att byta! Långt och kanske lite luddigt blev det, men du frågade ju faktiskt ;-)

  Gilla

  1. Åh, du borde läsa Beatas kommentar här nedanför och smittas lite! Självklart har det du gör på ditt jobb betydelse! För företaget och för de som behöver varorna du marknadsför.

   Skulle också vilja styra min tid mer och framför allt trivs jag bäst när jag lägger upp dagarna själv, rent innehållsmässigt. Men jag håller med dig, skulle en vara egen försvinner ju fritiden. Nåt mittemellan vore bra!

   Gilla

 8. Det här frågan hör inte till ämnet men jag är nyfiken på hur det går med den paleoinspirerade kosten? Har du märkt någon skillnad? Jag måste verkligen ta mig i kragen och hitta tillbaka till en vettig kost igen och funderar på hur jag ska bära mig åt…

  Gilla

Säg nåt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s