Simma Sverige! – #Swimupsthlm

DSCN1979
DSCN1980
DSCN2014
DSCN2026
DSCN2040Världens raraste Maya på Oslagbar Hälsa står med mig överst. Instruktörerna är Michelle Coleman och Simon Sjödin, båda landslagssimmare.

Jag älskar att bada. Har alltid gjort. Ligger i tills läpparna blir blåa och händerna skrumpnar. Tänker ofta att jag borde testa olika varianter av vattensporter, skulle säkert fasta för vilken som helst.

Men crawla, det kan jag inte. Lärde mig bara aldrig. Det senaste året har jag dock fått flera chanser, till exempel under Josefin Lillhages ledning förra sommaren. Grymt duktig och pedagogisk instruktör!

Igår var det dags igen. Coca-Cola Sverige och Svenska Simförbundet har gått samman i initiativet Simma Sverige och målet är att få fler att upptäcka simning som motionsform och öka simkunnigheten. Triathlon är hett och jag tror att det bara kommer att växa. Att simma bröstsim är dock otroligt energikrävande. Därför är det synd att få av oss har crawlen med oss från barndomen. Liten uppförsbacke, alltså. Michelle Coleman och Simon Sjödin, båda landslagssimmare, gjorde ett försök att bidra igår. Den här gången på öppet vatten, min favorit.

Och det är svårt. Jättesvårt. Crawl handlar så mycket om koordination och framför allt mellan andning och rörelse. Själv vill jag gärna börja forcera andningen, det blir inte naturligt och jag sticker upp huvudet för mycket istället för att bara flyta med. Det ska jag öva på i sommar! För det är onekligen helt fantastiskt kul. Och att se de mer vana simmarna flyta fram i hög fart gör mig taggad att verkligen köra på.

Kan du crawla? I så fall, i vilken ålder lärde du dig och hur gick det till?

Annonser

29 reaktioner på ”Simma Sverige! – #Swimupsthlm

 1. Jag började crawla för 1,5 år sedan. Är helt självlärd, i början kändes det verkligen som att jag var på väg att drunkna och kom ingen vart. Men det gav med sej. Efter ca 3 månader crawlade jag hjälpligt. Nu crawlar jag ca 2 km/träningspass och försöker komma iväg till simhallen en gång i veckan. Känner dock att jag kört fast lite på senaste. Simmar bara fram och tillbaka, fram och tillbaka… Skulle vara roligt med nåt slags träningsprogram och/eller lite redskap för att utveckla tekniken.
  Drömmen vore att ha en våtdräkt så jag kunde simma i öppet vatten här nere i älven! Dock relativt kort säsong det är möjligt att simma här pga väldigt kallt i Indalsälven… ;)

  Gilla

   1. Jag funderar på att leta rätt på en crawl-kurs till hösten. Där borde jag kunna finslipa tekniken lite, samt kanske hitta någon som kan hjälpa mej med träningspass.
    Jag är sjukt sugen på att prova kitesurfning annars… Synd bara att jag bor så långt ifrån kusten.

    Gilla

 2. Älskar att simma, men kan inte crawla. Är därför grymt avundsjuk på mina barn som går i simskola där crawl lärs ut före bröstsim. Kotten (7 år) har gått från att knappt ta sig framåt i höstas till att forsa fram 500 m på ett kick lagom till avslutningen för några veckor sedan. Men förhoppningsvis är det väl inte för sent för mig heller.

  Gilla

  1. Men vad bra! Det är jug rymt. Jag har förstått det som att crawl är snällare mot kroppen också, så dte låter ju utmärkt. och nog tror jag att vi gamlingar ska klara det med lite övning! Eller mycket…

   Gilla

 3. Jag kan! Har lärt mig i vuxen ålder (35+), jag hade varit nyfiken på triathlon ett tag men tänkte att det där med simmet var ett problem. Sen träffade jag ett triathlongäng på Siljan Runt 2005, en av dem var simtränare och hon hävdade att hon kunde lära mig att crawla. Det visade sig att hon hade rätt! Det är svårt men roligt :-)

  Gilla

   1. Från att inte kunna alls till att kunna crawla en femtio’a gick faktiskt ganska snabbt, några veckor kanske? Sedan är det finslipning av teknik typ i all oändlighet… När du har en hyfsad grundteknik funkar det rätt bra att öva själv, nyckeln för mig till att få det att lossna var korta pass oftare. Minst två, gärna tre dagar i veckan.

    Hojta om du vill med och plaska lite öppet vatten i Hellas eller så! :-)

    Gilla

   2. För att ge ett lite mer specifikt svar, simgrupperna brukar kräva att en är komfortabel med att simma sträckor på över 400 meter i ett sträck (OK om det går långsamt och så). Om du bara vill testa och plaska lite så gör jag dig gärna sällskap, eller kolla i gruppen ”Öppet vatten” på Facebook. Där kan utesimmare hitta likasinnade :-)

    Gilla

 4. Nej, jag kan inte heller crawla, önskar verkligen att jag kunde. Men det hade ju krävts specifik organiserad simskola/simträning någon gång, det är ju tyvärr ingenting som ingår i idrottsämnet i skolan. De lär ju inte ens barn att simma över huvud taget, TROTS att det är ett av kunskapskraven man ska uppnå för att bli godkänd i ämnet på mellanstadiet. Jag är oxå ett riktigt blötdjur, har alltid varit, men befinner mig hellre under vattnet än vid ytan. ;)

  Gilla

   1. Ja, tog dykcert (PADI Open Water) på en semester i Thailand 2007. Har hittills bara dykt på utlandssemestrar så det blir lite sporadiskt, men jag ÄLSKAR’T! Försöker maxa när jag väl har chansen och skulle gärna dyka nästan varje dag på en semester men får sansa mig lite ibland eftersom maken inte dyker. Vore jag yngre och inte hade familj skulle jag utbilda mig till dive master och och leva som dive bum på en strand i Thailand halva året. ;)

    Jag älskar att dyka från en brygga eller poolkant oxå, eller göra en bakåtvolt ner i vattnet. det här med att gå i har aldrig varit något för mig.

    Gilla

 5. Du ser ut som catwoman! Klös i dig, du :-)

  Kan inte men VILL VILL VILL!! Låtsas att jag kan ibland men sväljer halva havet och en och annan manet. Ska lära mig, det är helt klart. Finns crawlkurs på vår lilla simhall men det tajmar inte med våra konstiga scheman i familjen…

  Annars älskar jag att bada och simmar gärna och mycket, fast bröstsim då. Så crawl, here I come! (snart…)

  Gilla

 6. Kan och kan, jag försöker! Har gått en kurs och kämpar på sedan dess! Jag vill kunna – på riktigt! Just nu gör jag allt för medvetet, ”armen så, kroppen si, andas, fokus på axel, tappa inte armbågen, ops där blev det fel och det blev en kallsup…”. Typ så! :-) Så jag kommer vara över 40 när jag lärt mig!

  Gilla

 7. Öh nej, tycker att crawl är så svårt! Jag gillar att bada, inte simma. Och det helst i pool eller klart vatten, får alltid för mig att något ska börja äta på mina fötter om jag inte ser botten…

  Gilla

 8. Jag är grym på att ”bada” och har alltid älskat att vara både under och över vattnet. Men – kan varken crawla eller dyka från kanten (hej magplask!)

  Gilla

 9. Jag är en usel simmare. Sväljer halva bassängen, blir yr i huvet av att crawla och kör hellre någon blandning mellan bröstsim/hundsim. Jag KAN ju simma, men när jag var liten lekte jag hellre i vattnet än tog ordentliga simtag som jag lärt mig. Inte min grej alltså. Men kul att se på :D

  Gilla

Säg nåt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s