Jakob Richloow svarar på inlägget om muskeltillväxt

<Edit: Sedan jag skrev det här inlägget har Jakob också skrivit ett svar på sin egen blogg. Det hittar du här.>

För några dagar sedan skrev jag ett inlägg om en genuspotting som jag gjorde under en föreläsning på Blogger Bootcamp. Det gällde att killen som pratade, Jakob Richloow, valde att hoppa över sliden om muskeltillväxt ”eftersom det bara var kvinnor i rummet”. I går kväll skrev han en kommentar som svar på mitt inlägg. För en sann journalistisk anda borde jag givetvis ha kontaktat Jakob för att låta honom komma till tals. Nu får han svara här istället. Du hittar mitt svar efteråt.

Hej Jeanna, först vill jag tacka för att du gick på min föreläsning och att du verkade gilla innehållet. Men jag önskar att du hade tagit upp din reaktion på min kommentar redan där på plats så hade jag kunnat förtydliga mig och be om ursäkt om jag förargade någon.

Min kommentar var menat som ett skämt. Jag förespråkar både att försöka förändra kvinnors negativa relation till sitt utseende där var och en ska få välja hur de vill se ut och för fler att inse de fysiska fördelarna av tyngre styrketräning för att inte tala om den otroliga känslan av att känna sig ”stark”.

Jag tycker kvinnor ska få träna för att bli starkare och ha större och mer synliga muskler utan att få höra skällsord som att de ser ”manliga” ut, samtidigt som jag också försöker sprida en bättre kunskap om hur man kan träna för att bli stark utan att lägga på sig muskelmassa om man nu vill det.

Skämtet gick nog över huvudet på de flesta och det tar jag på mig. Den var menad att vara med glimten i ögat, att driva lite med den norm som jag själv vill förändra.

Lycka till med din egen fortsatta träning!
MVH Jakob

Mitt svar:

Hej Jakob, tack för din kommentar! Jag önskar också att jag hade tagit upp det på plats, men var verkligen mållös där och då. Nu önskar jag att du hade hållit en föreläsning på det tema du beskriver här. Snacka om rätt forum om du vill förändra! Det var, och är, svårt att ta kommentaren som ett skämt när du de facto valde att plocka bort ämnet ur föreläsningen. Om vi ska få till en förändring kräver det en hel del support från er män också. Och handling. Jag är glad att höra att du verkar jobba för det.

Och för att stänga den här historien:

Om vi allihop bara vill göra en sak för jämställdheten den här veckan föreslår jag att sluta försöka skämta om kvinnligt-manligt eller kvinnors underlägsenhet i ett patriarkalt samhälle. Det är liksom inget kul. Inte roligare än ”har du pms eller, hohoho” när en tjej är arg eller ”vad gullig du ser ut när du hjälper Jeanna att plocka ur diskmaskinen, Erik”. Båda dessa sakerna sagda på min arbetsplats av manliga kolleger. Ungefär lika skittråkiga skämt som att tjejer inte skulle vara intresserade av muskeltillväxt.

Jag är helt för både ironi och skoj och sarkasm. Men när det gäller vissa ämnen har vi kommit alldeles för kort på vägen för att det ska locka fram något annat än magknip hos mig. Krossa normerna istället för att skämta bort dem.

Annonser

8 reaktioner på ”Jakob Richloow svarar på inlägget om muskeltillväxt

 1. Hej,

  Ska man slänga ur sig ironiska skämt om kvinnor och män så bör man befinna sig i en kontext som man är väl bevandrad i eller åtminstone har en fingertoppskänsla med avseende på hur skämtet tas emot. Här brast det uppenbarligen för Jakob, och det är riktigt trist med tanke på ämnet.

  Kan väl kanske dock tycka att det är lite märkligt att verkligen ingen tog upp detta på hans föreläsning, eller ens efteråt frågade Jakob exakt vad han menade med kommentaren, speciellt när man som du upprörde dig över det. Hur svårt kan det vara att ta ordet och fråga ”Hur menade du där?”. Som journalist tycker man ju faktiskt att du borde kunna fatta det modet eller ha den självbevarelsedriften. Eller var det möjligtvis så att du såg ett ”scoop”, en möjlighet att få många träffar på bloggen och många kommentarer, och att en fråga om hur du uppfattade det hela skulle förstöra detta?

  Oavsett springer du hem och skriver av dina aggressioner och hänger ut vederbörande med en mindre smickrande efterföljande kommentarstråd. Vi känner igen detta beteende överlag på Internet, men som journalist, som dessutom jobbar med sociala medier på en ”myndighet”, så kanske det är något anmärkningsvärt.

  Nej, jag är ingen kompis till Jakob Richloow, men jag har följt honom på nätet lite och min uppfattning är inte att han på något sätt skulle ha den uppfattningen att inte muskeltillväxt och kvinnor hör ihop, utan snarare tvärtom som han själv skrev. Den lilla researchen kunde du ha offrat innan du skrev din bloggpost.

  I denna andra bloggpost i ämnet gör du egentligen ingenting för att reparera Jakob Richloows rykte igen utan snarare spär på nedfläckningen och antyder en efterkonstruktion, eller att han mer eller mindre ljuger. Du ids inte ens länka till hans bloggpost som hör till god ton i bloggosfären: http://argetfit.se/argetfit/jakob-richloow/2826-you-either-die-a-hero-or-you-live-long-enough-to-see-yourself-become-the-villian

  Då jag själv i många år har varit en ivrig förespråkare för att kvinnor och män ska träna likvärdigt på gymmen, med fria tunga vikter och bort från cementerade könsnormer, så blir jag lite beklämd över att en god kraft i denna förändringsprocess ska behövas solkas ned på det här sättet, bara på grund av en missuppfattning och ren klantighet. Det tjänar verkligen ingen på, om vi nu bortser från din prestige.

  Det är därför på sin plats att du ger Jakob Richloow en ordenlig upprättelse och ett tillägg/uppdatering i slutet av BÅDA dessa bloggposter, istället för att solka ned hans professionella rykte för tid och evighet.

  Med andra ord – sluta insinuera och ta ditt ansvar.

  /David Liljeros

  Gilla

 2. Bra att att han uppmärksammade(s) ditt inlägg, och jag gissar att han läst kommentarerna och därmed vet att du tänkt maila honom. Precis som han önskar att du hade tagit upp det där och då, så önskar vi att det slutas skämtas om tjejer och vad vi anses inte kunna. Det hade kunnat varit kul, om han visat sliden, brett på och peppat alla de tjejer som satt där, om att de verkligen kan lyfta tungt! Precis som du skriver Jeanna, det var ju ett klockrent tillfälle för att sprida det budskapet!

  Jaja, sista ordet är sagt för nu, men problematiken är långt ifrån avslutad.

  Gilla

 3. Att han uppenbarligen fick nys på reaktionerna är bra, jag hoppas att han läste allas kommentarer och fick sig en tankeställare. Och jag gillar att du poängterade det delade ansvaret. Och ja, jag håller med dig helt och hållet angående skämt om manligt och kvinnligt. Senast var det min sjukgymnast som drog ett sånt skämt och jag sa ifrån. Det kändes bra att jag gjorde det, och även att han verkade lyssna. För tusan var ruttet det är, och att folk liksom kan gömma sig bakom ”det var bara ett skämt” och därmed anse sig kunna säga vad tusan som helst. Nope. Inte ok.

  Gilla

Säg nåt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s