Muskeltillväxt är inget tjejer bryr sig om

Flera av er har påmint mig om att utveckla vad jag menade när jag skrev att några herrar på BBC hade genushatten på sniskan. Jag gläds åt att ni bryr er om den här frågan! Egentligen handlade det bara om ett par förstulna kommentarer, men i mina öron skar de som skärbrännare. Kastades liksom tillbaka till skolan och dom tuffa killarna som slog hårt där det inte syntes.

Under helgen som gick var jag på två föreläsningar ledda av män. De var superbra, så mycket engagemang och kunskap som verkligen tål att upprepas för mig som just pluggat till PT. Först ut för min del var Jakob Richloow och jag ska verkligen jaga hans bilder, för de var så himla bra. Han var bra. Det tänkte jag också gå fram och säga till honom, tills han sa…

”…vi hoppar sliden om muskeltillväxt, det är ju bara tjejer här…”.

Vaaa..? Sa du..?

Det lät så självklart. Inga konstigheter.

Blev så paralyserad att jag helt kom av mig. Borde räckt upp handen och sagt hej hörru Hedenhös, jag är rätt intresserad här..?

Men nä. Förbluffad. Tyst. Och utan minsta lust att berömma efteråt. Tyvärr. Har blivit så bekväm i min tjejbloggbubbla. Glömt hur det var att bli dissad av killarna på gympan. Trodde liksom att… världen hade förändrats. Inte bara min.

När jag gick ut ur rummet såg jag mig omkring bland tjejerna i salen. Dessa fysiskt starka kvinnor i ett stort åldersspann, som krigade sig igenom flera timmar av hård träning under dagen. Som fullkomligen glimrade av träningsglädje och rörelselust. Vad tror Jakob Richloow om dem? Att de bara vill bli smala och snygga och matcha sina nymålade naglar? Eller? Jag tror som sagt inte att hans kommentar var särskilt genomtänkt. Men jag funderar fortfarande på det.

På tränande mäns bilder av tränande kvinnor.

Har den inte hängt med?

Allt fler kvinnor vill öka i styrka, vågar träna tyngre och inspireras av muskler. Jag vet det, jag ser det överallt. Ibland tänker jag att jag kanske har hört ”jag vill inte styrkaträna för jag vill inte bli stor och biffig…” en sista gång. Att vi har hajat att det är smart att vara stark. Mycket smartare än att bara vara smal. Och att det är SVÅRT som sjutton att ”bli biffig”…

Hänger verkligen inte resten av världen med här?

Vi kanske inte behöver bry oss. Vi kanske bara kan köra på. Förstås. Men kommentarer som den där rubbar. Jag hade förträngt att människor tänkte så. Och. Alltid påverkar det nån. Och det gör mig arg. Att det säkert sitter en tjej där som fnissar generat för sig själva och tänker att det är rätt. Att muskeltillväxt inte är för henne. Hon är ju tjej. Inbillade hon sig verkligen något annat nyss?

Nä tusan. Det är dags att skaka om.

<Edit: Sedan jag skrev det här inlägget har Jakob skrivit ett svar på sin egen blogg. Det hittar du här. Han har också gjort en kommentar på det här inlägget och det skriver jag om här.>

Annonser

50 reaktioner på ”Muskeltillväxt är inget tjejer bryr sig om

 1. Men allvarligt! Jag blir både ledsen o arg när jag läser era påhopp på Jakob. Jag vet att han är otroligt proffsig,kunnig och har absolut inte den kvinnosyn ni tycks tro han har. Synd att ni inte sa det till honom på en gång. Trots att ni blev paffa.. Han var ju där hela dagen… Bra med jämnlikhet. Men nu låter ni lite som ena riktiga rödstrumpor och hetsar upp varandra.

  Gilla

 2. Hej Jeanna, först vill jag tacka för att du gick på min föreläsning och att du verkade gilla innehållet. Men jag önskar att du hade tagit upp din reaktion på min kommentar redan där på plats så hade jag kunnat förtydliga mig och be om ursäkt om jag förargade någon.

  Min kommentar var menat som ett skämt. Jag förespråkar både att försöka förändra kvinnors negativa relation till sitt utseende där var och en ska få välja hur de vill se ut och för fler att inse de fysiska fördelarna av tyngre styrketräning för att inte tala om den otroliga känslan av att känna sig ”stark”.

  Jag tycker kvinnor ska få träna för att bli starkare och ha större och mer synliga muskler utan att få höra skällsord som att de ser ”manliga” ut, samtidigt som jag också försöker sprida en bättre kunskap om hur man kan träna för att bli stark utan att lägga på sig muskelmassa om man nu vill det.

  Skämtet gick nog över huvudet på de flesta och det tar jag på mig. Den var menad att vara med glimten i ögat, att driva lite med den norm som jag själv vill förändra.

  Lycka till med din egen fortsatta träning!
  MVH Jakob

  Gilla

  1. Hej Jakob, tack för din kommentar! Jag önskar också att jag hade tagit upp det på plats, men var verkligen mållös där och då. Nu önskar jag att du hade hållit en föreläsning på det tema du beskriver här. Snacka om rätt forum om du vill förändra! Det var, och är, svårt att ta kommentaren som ett skämt när du de facto valde att plocka bort ämnet ur föreläsningen. Om vi ska få till en förändring kräver det en hel del support från er män också. Och handling. Jag är glad att höra att du verkar jobba för det.

   Gilla

 3. Åh fina Jeanna, vill skylla på feber och förkylningsdimmor, men jag fick nästan en tår i ögat när jag läste ditt svar. Just det med korta kjolar. Att få backup när en ryter till mot patriarkatet är guld värt. Systerskap över nätet är allt bra fint! Ha en fantastisk fredag och helg du underbara människa!

  Gilla

  1. Väl rutet, Fanny! En vanlig high five vill jag ge dig, utan stol och inte i ansiktet utan en vanlig hederlig high five. Apropå systerskapet fick jag en tanke, ska försöka formulera den i skrift: det snackas ju ofta om att tjejer är så jävliga med varandra och bara snackar skit och blablabla, men när tjejer håller ihop och står upp tillsammans mot patriarkatet – då kommer ofta snacket om att det minsann är fel att hålla ihop. Vi kan ju uppenbarligen aldrig göra rätt. Bah!

   Gilla

   1. Vanlig high five tillbaka Lina! Tror jag förstår din tanke. Kan det inte ty vara ett sätt att hålla tillbaka en förändring? Eller en form av dubbelbestraffning? Tanken med att ständigt kritisera kvinnors sätt att umgås och kämpa är väl att påvisa att männens sätt är bättre och det rätta. Typ. Svår nöt att knäcka men mycket intressant tanke.

    Gilla

 4. Men älskade kvinnor och kamrater! Tala upp då! Hur i hela fridens namn ska han kunna veta det om vi bara sitter där tysta som möss. Jag tror det är betydligt vanligare med tjejer som bara vill ”vara smala”, jag är helt ensam om att vilja bygga både bland mina väninnor och kolleger. Men om ni sitter där i syfte om att lära er om träning och bryggning så får ni ju hojta till! Vi kvinnor måste lära oss att ta för oss mer och sluta hålla käften!

  Gilla

  1. Fast det där med att kvinnor måste lära sig att ta för sig är ju bara bullshit! Att ständigt lägga över ansvaret på det som är förtryckta, i det här fallet då vi lever i ett patriarkat är ju helt sjukt. Visst vi måste alla kämpa för en bättre värld men att läga över ansvaret och därmed skulden på kvinnor är fel. Män måste lära sig att backa och ge plats och faktiskt ibland hålla käften… förlåt om jag låter otrevlig men jag är ju himla trött på att höra det argumentet. Förstår att det kanske passar vid just det här tillfället men det är det tänket jag är emot.

   Gilla

   1. Åh vad jag gillar dig, Fanny! Önskar att jag hade kommit på det här svaret själv. Visst ska vi ta för oss men som du säger, ansvaret ligger inte bara på oss (och våra korta kjolar).

    Gilla

 5. Nedanstående stycke, direkt hämtat från vederbörandes blogg, och det du berättar om här får mig verkligen att fundera över hur han skulle motivera varför han valde att INTE prata om just det ämnet. Snarare tänker jag att just han just därför borde ha pratat om just det…

  ”Numera börjar fler och fler kvinnor inse fördelarna med tyngre styrketräning både för att bygga en visuellt tilltalande atletiskt kropp men också den mentala fördelen att få känna sig fysiskt stark när man tränar. Det finns däremot fortfarande vissa väldigt framgångsrika gurus där ute som fortfarande hävdar att enda sättet att se bra ut som kvinna är att eftersträva ”size zero”-idealet och att bästa sättet att uppnå det är med salladsblad och enkiloshantlar, och flyttar därmed tillbaka kvinnornas utveckling ett halvt sekel på köpet. Tröttsamt.”

  Gilla

 6. Mina kommentarer är överflödiga, ni har redan sagt allt. Jag var ju inte där själv, så antar att det är lätt för mig att säga, men jag skulle ge rätt mycket för att få dra kommentaren ”vänta nu, vad sa du precis? Att tjejer inte vill bygga muskler?”… och se hans min. Nej allvarligt talat, klart att det finns tjejer vill bygga muskler. Vi måste bredda folks syn på detta. Tjejer fattar inte hur jäkla mycket jobb som krävs för att ”bli stor” (som alltför många uttrycker det). Killar fattar inte att det finns tjejer som är trött på uttrycket ”ja du är ju stark för att vara tjej”. Happ, nu kommenterade jag ju i alla fall. Men jag tror du vet min åsikt i frågan. Nu får vi stå upp för muskelbyggandet! Kan inte någon skicka ett mail till karln? Jag vet inte ens vem det är, och känner mig inte direkt berättigad eftersom jag inte ens var där… :-)

  Gilla

 7. Åh vad jag blir arg på sånt här varje gång jag stöter på det. Att en man har mage att sitta och göra sådana uttalanden utan något som helst genustänk bakom det. Det är sorgligt hur ofta en ser liknande händelser i andra sammanhang där kvinnor separeras från männen och inte anses lika kapabla inom ett visst område. Det gör mig förbannad rent ut sagt!

  Gilla

 8. Jag blir mest bara trött av att läsa att någon – som faktiskt jobbar med träning – säger så. Uppgiven på att det fortfarande ploppar ut sådana kommentarer från folk och lite fundersam för att det inte var någon av alla tuffa tjejer som sa något just där och då.

  Gilla

 9. Jag reagerade som du, paff och ställd – och sa inte ett ord. Mest för att jag inte väntade mig det DÄR, i vardagen är jag (sorgligt nog?) rätt ”van”, att liksom behöva förklara att jag FAKTISKT inte vill gå ner/bli smal/köra kondition. Inte för vänner såklart, men de där okända på gymmet som man småpratar med för att det blir stelt att inte säga nåt, de verkar faktiskt inte ha hängt med, nej.
  Just därför hade det liksom varit bra om man sagt nåt, då under föreläsningen. Men återigen, ställd och tyst, var vad man var.

  Gilla

 10. OMG! Var det INGEN som reagerade och sa något?
  Jag är också så less på dessa vidriga påståenden och kommentarer. Likaså på tjejer som ”inte tränar styrketräning eftersom de inte vill se ut som män”!!
  Nähå, så män som inte styrketränar ser alltså ut som kvinnor, eller?
  Hur som, JAG tycker om muskler på människor i allmänhet och i synnerhet på mig!

  Gilla

 11. Ja du, det vore önskvärt att vi hade lämnat den tiden bakom oss. Men icke sa den där nicke. Nu var jag inte på just den föreläsningen men den kommentaren har grott även i mitt huvud sedan du berättade om den. Det har liksom bara känts, eh say what?! Jag har inte heller kunnat släppa hur den andre manlige föreläsaren ställde frågan till den enda mannen i publiken ”du kanske kan svara på det, du är ju man”. Som om vi kvinnor inte hade svaret på frågor som är diffust formulerade bara för att vi har en snippa och inte en snopp. Come on, tack! Jag har ju aldrig passat in som den som tränade i skolan. Blev alltid vald sist. Jag var varken intresserad av idrott utåt sett eller smal. Så efter att alla idrottsintresserade killar, alla killa och alla idrottsintresserade tjejer hade blivit valda till någon övning (där killar fick välja) var det min tur. Och det var liksom alltid: ni får ta henne idag. Den känslan sitter kvar ganska hårt hos mig, och kanske är det just den känslan som skapar kaos i mig när män tar sig friheten att förutse vad jag som kvinna vill eller inte vill med min kropp. Det har man faktiskt ingen aning om.

  Gilla

 12. Trist. Fast jag blir ännu mer nedstämd av att det verkar som att ingen sa något? Ingen som opponerade sig? Han kom in på föreläsningen med fördomar, fick dem bekräftade i sin värld – för ingen sa emot. Jag vet, det är jättesvårt och kräver mod i massor att resa sig upp och inför x antal hundra personer säga ”Stopp där, jag uppfattar det som att du tänkte lite galet, skulle du kunna förtydliga det sista?” och starta och ta en diskussion – kanke helt själv, utan stöd. Du skriver att du såg fysiskt starka tjejer – vi måste jobba på att bli psykiskt starka också. För vår egen skull. Vissa strider måste man ta själv – men tillsammans!

  Gilla

  1. Jag tror att många som jag blev tagna på sängen och inte hann reagera. Är ju mycket möjligt att någon sa något senare, det är också bra i så fall. Jag håller VERKLIGEN med om att vi behöver bli lite kaxigare till mans och stå upp för oss själva.Och varandra. Annars blir det ju verkligen aldrig nån skillnad. Vi har det i våra egna händer.

   Gilla

   1. Jag hade mest sannolikt varit tyst jag med, så jag är inte bättre jag heller. Vilket gör mig besviken på mig själv! Vi är ju flera här som säger samma sak, nästa gång säger vi ifrån, vi lovar varandra och oss själva det!

    Gilla

 13. Jag satt ju också där, och jag tror att just när detta sades så hade jag zonat ut lite och satt och tänkte på annat. Jag hajade till i alla fall och trodde att det var ett skämt, men det var det ju inte?! Blev lika paff som du.

  På gymmet och i mötet med ”folk” som frågar om träning blir jag inte särskilt förvånad längre. Fördomar och myter sitter rätt hårt inpräntat på många. Det som jag är allra mest trött på är att det finns så jävla mycket ”men-lilla-gumman-attityd”, och att jag ibland låter mig påverkas och tappar tron på mig själv. Sjukt trött på det!

  Skaka på Jeanna, för det är du så bäst på. Det behövs, och du gör det bra. PÖSS!

  Gilla

  1. Jag har fler gånger funderat på om det bara var ett skämt, det hade kunnat vara ett kul skämt! Oooom han hade sagt haha, jag skojar, muskeltillväxt är ju värsta feta trenden och gått igenom sliden. men han hoppade ju över den. Alltså skojade han inte. Blä.

   Gilla

 14. Wow. Honom vill jag high five:a, i ansiktet, med en stol. Skämt och sido, jag blir tokig på sånt där. Personer som är helt insnöade i inkönandet i olika roller, roller som är socialt skapade. Som inte ser individerna överhuvudtaget utan bara ett kön, byggt på vad personen antas ha mellan benen. Människor som den här snubben tappar jag repekt för, oavsett deras kompetens inom andra områden. Utan minsta genustänk faller deras övriga kunskap ganska platt känner jag. Jag känner inte att hans uttalande hade goda intentioner, utan okunskap. Och klart vi ska bry oss när dom agerar såhär, män står inte utan ansvar i jämställdhetskampen.

  Gilla

  1. Word on that! Håller med till 100, tappar faktiskt också respekten för personer som yttrar saker som speglar att hen inte har så fräscha värderingar. Det finns alltid många fler som är minst lika kompetenta och då väljer jag hellre en med schyssta åsikter. Gäller samma om någon säger något halvt främlingsfientligt eller smygrasistiskt. Då tappar jag förtroendet för personen i fråga helt, oavsett hur grym den är inom sitt område.

   Gilla

  2. Men du Lina, du verkar rätt insnöad själv just nu och jag har varken lust att ta emot stolar i ansiktet eller bli någon slags måltavla i en jämnställdhetskamp. Du dömer mig och hela min karaktär efter en mening i ett blogginlägg, det om något tycker jag är jävligt unket och du kanske ska se över din egen karaktär istället för att sitta bakom ditt tangentbord och näthata?

   Gilla

 15. jag kände mig rätt tom efter den föreläsningen, det enda jag kan komma ihåg är att han sa att det är bra att göra benböj och om knäet är ledset kan man spåra det till höft eller fötter. Men det är väl sånt som är baskunskap?
  Jag hade velat höra mer om periodisering ”är det nån som hört talas om det?* och så bytte han bara slide. Det sista han sa ”eftersom ni är bloggare så förväntar ni er gåvor så jag har med mig shakers”.
  Nej, det kändes som att han förutsatte att vi var en grupp tjejer som ville bli smala på snabbast möjliga sätt och sen krävde prylar efteråt. Bakgrundskoll på målgruppen som deltog hade han visst glömt att göra.

  Gilla

  1. ”Nej, det kändes som att han förutsatte att vi var en grupp tjejer som ville bli smala på snabbast möjliga sätt och sen krävde prylar efteråt.”

   Elin nu blir jag nästan lite förbannad. Hur kan du tolka min föreläsning på det sättet, var ens var där? Och hur kan du vinkla min present till deltagarna till något negativt? Det känns att du projicerar någon slags allmän ilska på mig och letar efter detaljer som stärker eller bekräftar din inställning och det sårar mig faktiskt.

   Jag delar verkligen inte de värderingar du tillskriver mig och jag sliter hårt för att sprida passion och kunskap om träning till alla där ute. Jag tycker inte jag förtjänar att korsfästas på grund av en klantig kommentar som tolkades på ett negativt sätt.

   Gilla

   1. Hej Jacob,
    jag är ledsen att en just din föreläsning gett en sådan sprickan där vi deltagare står på ena sidan och du som föreläsare på den andra. Men det belyser ändå ett problem, hur vi tjejer faktiskt möts då vi är på gymmet. Vi antas ha lägre kunskap om träning och det kändes som du hade den utgångspunkten. Och ja, jag var där i salen.
    Jag hade stora förhoppningar på din föreläsning och kände att rubriken ”träna smartare, inte oftare” var något som lockade mig. Jag tränar en del och just att träna mer effektivt är något jag eftersträvar för att hålla mig stark och skadefri då jag i perioder haft problemet med båda.
    Problemet som jag såg det med din föreläsning var just att du tog med för mycket information om problem den vanlige svensson tampas med istället för att just komma till det jag ville höra, just effektivisering.
    Du började med att prata om problem som den moderna kontorsmänniskan tampas med, framåtroterade axlar och en utroterad höft. Du gav i samband med att du nämnde det svaret till det problemet att det kan förebyggas med träna framsida bröst för att hjälpa problemet i axlar och problemet med höften i att träna core. Därefter nämnde du rörelsekjedjor där anklar, knän, höfter, ländrygg, bröstrygg och nacke sitter ihop och om problem i till exempel knän kan spåras till att lederna över och under är svaga.
    Sen då det spännande kom i form muskeltillväxt så valde du att hoppa över det och kommentaren med att tjejer inte vill bygga muskler, den glimten i ögat du nämnde kom aldrig fram. Vid en föreläsning ska du aldrig förutsätta att vi vet att du just gör en sån, vi känner dig inte och hinner aldrig lära känna dig på den korta tid vi är där. Att du sedan valde att hoppa över just periodisering som jag anser vara en utmärkt sätt att effektivisera kände jag mig bara tom. Jag ville ju höra effektivisering, inte de problem jag redan vet är utspritt bland oss som jobbar på kontor.
    Jag vidhåller ännu att du skulle ha gjort än mer bakgrundskoll på oss som är på BBC, vi som är där har träning som största intresse och den lägsta nivån är hög på våra kunskaper om just träning. Du hade kunnat snabbat på den första delen för att sedan kunnat jobba mer på att just prata om det vi ville se, effektivisering. Och återigen, förutsätt aldrig att någon du aldrig mött kan via kroppspråk tolka en glimt i ögat. Det kräver många timmars umgänge att kunna läsa av.
    med vänlig hälsning Elin

    Gilla

   2. Nu kommer du med lite konstruktiv kritik angående föreläsningen Elin, och det kan jag gärna tacka för och bemöta om jag slipper personangrepp.

    Du har helt rätt i att första halvan av föreläsningen, som tyvärr innehöll mycket av det ”tråkiga” med träning drog ut längre på tiden än planerat och att det sedan gick ut över den andra halvan som jag själv såg fram emot. Det tar jag på mig helt som en miss i tidsfördelningen då det var första gången jag höll just den föreläsningen och jag är ledsen att göra dig besviken i det avseendet.

    Angående att göra en bakgrundskoll på deltagarna så tycker jag att jag hade bildat mig en bra uppfattning i förhand som jag också tycker uppfylldes, det enda jag förmodligen hade ändrat om jag vetat om i förväg att det bara skulle vara kvinnor närvarande var att lägga till någonting specifikt om styrketräning för kvinnor. Nu har jag istället valt att ägna en hel artikel åt det istället som kommer upp inom en snar framtid.

    Jag tycker dock fortfarande att reaktionerna jag fick efter det här inlägget var överdrivna och hätska, jag förstår att man kan reagera starkt om man är van att behöva bemöta och slåss mot orättvisa sociala strukturer och att jag som man förmodligen inte kan sätta mig in i hur genusdebatten upplevs på ”andra sidan”, men sådana påhopp hade jag inte väntat mig och jag har fotfarande en rätt bitter bismak i munnen efter det hela.

    /Jakob

    Gilla

 16. Åh, den där kommentaren stannade kvar även i mina tankar efter föreläsningen. Tycker han så, brukar tjejer som har honom som pt säga det eller vad var grunden? Otroligt konstigt!

  Gilla

 17. Sjukt ju? Jag förstår vad du menar med ”tjejbloggs-bubbla” för jag skulle också bli väldigt förvånad om någon sa så, runt mig nu är det ju rätt självklart att vilja vara stark nu. Hade en morgon med episk dålig stämning på jobbet nyss pga min gubbchef som drog en liknelse mellan kvinnor som styrketränar och män med mascara (alltså, han var ute på så många tunna isar samtidigt här att det nästan var kul att se honom drunkna) men att en person som arbetar med träning säger så? Tjänstefel känner jag.

  Gilla

 18. Bra skrivet! F-y sjutton för sådana kommentarer. Jag skulle förmodligen blivit lika ställd och tyst som du MEN nästa gång det händer och vi ser/hör det, DÅ säger vi till! Allesammans! Är ni med på det?

  Gilla

 19. Åh nej, jag trodde verkligen också att vi hade kommit längre än så. Även om avsikten inte var av ondo så speglar det ju ändå att synen uppenbarligen lever kvar, även i det forumet. Usch så trist! Jag känner iofs ofta att jag både mot män och men också kvinnor då och då får liksom motivera att jag vill ha muskler, inte bara tränar för att bli smal.. Märkligt. Bra att du lyfter det! Absolut dags att skaka om!

  Gilla

Säg nåt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s