Ägg är värsta supermaten. Nästan komplett näringsmässigt, med högt proteininnehåll samt nästan alla vitaminer som kroppen behöver för att funka bra. Ägget är dessutom smart förpackat redan från… födseln. Eller hur en nu ska säga. Och hur mycket bra går det inte att göra av ägg? De kan kokas, stekas, göras till röra, omelett, pannkaka, skivas på en macka.
I dag består därför mitt eftermiddagsmellis av något så enkelt som två kokta ägg. Snabbt, smidigt och om du lägger dem i glasburk klarar de transport utan problem.
Tänk bara på två saker: hur hönorna som värper äggen har det och att inte kasta ägg innan de är för gamla. Jag har lärt mig att de ofta klarar sig i ungefär en månad efter att bäst-före-datumet har passerats. Använd din näsa, släng inte mat slentrianmässigt efter att bara ha kollat datumet!
Här kan du läsa mer om hur märkningen av ägg funkar, så att du inte råkar stödja ett producent som tar fram ägg på bekostnad av hönornas välmående. Välj alltid ekoägg!
Lottas gata: vad kul att du uppskattade det :-) Smart med gröt ju, har inte tänkt på det innan! Så det tipset tar jag med mig! PS: Älskar Under vårt tak och använder deras paleoskafferi ofta! Som du sa, vi tänker nog lite lika ;-)
GillaGilla
Så enkelt, gott och mättande! Har ofta kokta ägg klara i kylen ifall man blir lite sugen eller om jag vill äta det till frukost nästa morgon. Prima föda!
GillaGilla
Fast min fråga om lukten var till Maria, hon skrev att de inte luktade hallon i väskan efter några timmar. Jag har inte märkt det, så jag blev lite nyfiken. Men du Maria, har du med vatten till skolan? Frys vatten i vattenflaskan, och ha flaskan brevid äggen i väskan, så har du kyla där? Eller om du äter kvarg, fyll en burk till hälften med kvarg, fyll upp med frysta bär. Bären är kylkälla till både kvargen – och äggen som du förvarar t ex ovanpå?
Jeannna: jag gillar verkligen mellis i glasburk, men är lite orolig över att de ska gå sönder i väskan ….
GillaGilla
haha, jaha! Felåt. äsch, inte går glasburkar sönder, de brukar vara superrejäla ju!
GillaGilla
Ok, chia i glasburk imorgon! Du bjuder på ett ägg om burken går sönder! ;-)
GillaGilla
Fryst vatten bildar så smånigom kondens som blöter ner böckerna i väskan, hjälper inte med påse runt heller (hehe, jag har lite erfarenhet av detta faktiskt). Äter tyvärr inte kvarg men förr körde jag alltid på bärknepet, hur smart som helst ju. Tinat lagom tills man vill äta. Nu kör jag ändå på ägg ibland men just av denna anledning blir det oftare naturella nötter istället. Annars är det ett superbra tips!
GillaGilla
Trots att mina tips inte var till nytta så blir jag glad – över att det finns fler som tänker som jag! :-) Jag såg en nötgröt hos Undervarttak.se , den klarar sig nog utan kyla? http://undervarttak.blogspot.se/2013/04/grot-paleo-recept-enkelt.html Lite väl matig som mellis kanske, men för de där extra långa dagarna?
GillaGilla
Bäst före datum på ägg är dessutom med tanke på att de kan förvaras i rumstemperatur. I kylskåp håller de sig i flera månader längre än det som står på kartongen. Och tro mig, dåliga ägg äter man inte av misstag ;-)
GillaGilla
Hehe nä, verkligen inte. Bra kommentar!
GillaGilla
Ägg är verkligen det perfekta. Och efter dina kommentarer om äggen tidigare känner jag mig mer bekväm med att äta fler ägg nu. Tack för det!
GillaGilla
Jag har läst vidare och hittar fortfarande inga skäl att skippa äggen. Mycket bra!
GillaGilla
Ägg is the best. Dock problematiskt att ha med till skolan när man inte har någon kyl att ha dem i, luktar inte direkt hallon efter några timmar i väskan…. =)
GillaGilla
Luktar de även om du har dem i en burk? Eller menar du själva äggen? Jag har köpt små plastburkar, där det går i ganska exakt 2 skalade ägg och lite annat, så att det tar minimalt med plats i väskan. Är dock lite skeptisk till plast, men just nu använder jag det ändå.
GillaGilla
Jag menar att du känner på lukten om ägget skulle ha blivit dåligt. Ja, det är svårt det här med plasten. Jag har fortfarande bara lunchmatlådor i plast. En sak i taget!
GillaGilla
Menar själva äggen: de luktar illa efter några timmar i rumstemperatur.
GillaGilla
Jag har ett eget ”äggfack” i kylen på jobbet, som det står ”Mari” på =)
GillaGilla
Här kan jag med gott samvete att jag ALLTID köper eko-ägg!
Visst är det ett riktigt bra mellanmål. :-)
GillaGilla
Älskar ägg! Men döm om min förvåning när jag för någon månad sedan började att inte klara av att äta äggulan på kokta ägg längre. Varken löskokt eller hårdkokt. Blää. Fattar ingenting.
GillaGilla