Den perfekta mellisen?

20140310-144109.jpgÄgg är värsta supermaten. Nästan komplett näringsmässigt, med högt proteininnehåll samt nästan alla vitaminer som kroppen behöver för att funka bra. Ägget är dessutom smart förpackat redan från… födseln. Eller hur en nu ska säga. Och hur mycket bra går det inte att göra av ägg? De kan kokas, stekas, göras till röra, omelett, pannkaka, skivas på en macka.

I dag består därför mitt eftermiddagsmellis av något så enkelt som två kokta ägg. Snabbt, smidigt och om du lägger dem i glasburk klarar de transport utan problem.

Tänk bara på två saker: hur hönorna som värper äggen har det och att inte kasta ägg innan de är för gamla. Jag har lärt mig att de ofta klarar sig i ungefär en månad efter att bäst-före-datumet har passerats. Använd din näsa, släng inte mat slentrianmässigt efter att bara ha kollat datumet!

Här kan du läsa mer om hur märkningen av ägg funkar, så att du inte råkar stödja ett producent som tar fram ägg på bekostnad av hönornas välmående. Välj alltid ekoägg!

19 reaktioner på ”Den perfekta mellisen?

 1. Lottas gata: vad kul att du uppskattade det :-) Smart med gröt ju, har inte tänkt på det innan! Så det tipset tar jag med mig! PS: Älskar Under vårt tak och använder deras paleoskafferi ofta! Som du sa, vi tänker nog lite lika ;-)

  Gilla

 2. Fast min fråga om lukten var till Maria, hon skrev att de inte luktade hallon i väskan efter några timmar. Jag har inte märkt det, så jag blev lite nyfiken. Men du Maria, har du med vatten till skolan? Frys vatten i vattenflaskan, och ha flaskan brevid äggen i väskan, så har du kyla där? Eller om du äter kvarg, fyll en burk till hälften med kvarg, fyll upp med frysta bär. Bären är kylkälla till både kvargen – och äggen som du förvarar t ex ovanpå?

  Jeannna: jag gillar verkligen mellis i glasburk, men är lite orolig över att de ska gå sönder i väskan ….

  Gilla

  1. Fryst vatten bildar så smånigom kondens som blöter ner böckerna i väskan, hjälper inte med påse runt heller (hehe, jag har lite erfarenhet av detta faktiskt). Äter tyvärr inte kvarg men förr körde jag alltid på bärknepet, hur smart som helst ju. Tinat lagom tills man vill äta. Nu kör jag ändå på ägg ibland men just av denna anledning blir det oftare naturella nötter istället. Annars är det ett superbra tips!

   Gilla

 3. Bäst före datum på ägg är dessutom med tanke på att de kan förvaras i rumstemperatur. I kylskåp håller de sig i flera månader längre än det som står på kartongen. Och tro mig, dåliga ägg äter man inte av misstag ;-)

  Gilla

  1. Luktar de även om du har dem i en burk? Eller menar du själva äggen? Jag har köpt små plastburkar, där det går i ganska exakt 2 skalade ägg och lite annat, så att det tar minimalt med plats i väskan. Är dock lite skeptisk till plast, men just nu använder jag det ändå.

   Gilla

 4. Älskar ägg! Men döm om min förvåning när jag för någon månad sedan började att inte klara av att äta äggulan på kokta ägg längre. Varken löskokt eller hårdkokt. Blää. Fattar ingenting.

  Gilla

Säg nåt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s