En rabiat 8 mars önskar jag dig

IMG_06908 mars. Min dag, din dag, vår dag. Jag är uppfostrad av socialister och feminister och den 8 mars var en av de viktigaste dagarna på året under min uppväxt.

Vi firade alltid på samma sätt – med marängsuisse. Bilden ovanför är från 1987 (”Men mamma, fick jag glass när jag var NIO MÅNADER?!” ”Pft. Det var ingen som brydde sig om sånt då.”). Vi brukade skämta och säga att pappa fick äta i köket medan syrran, mamma och jag glufsade i matrummet. Han gjorde snällt som vi sa, tills vi ropade att det bara var på skoj.

Min feminism utesluter inte, den polariserar inte och den hatar inte. Den slåss, sparkar och biter ibland och jag har inte mycket övers till den som tycker att jämställdhet är oviktigt trams. Jag blir arg på kvinnor som säger ”jag är ingen rabiat feminist heller!” För jag tror att de som säger så också kommer att känna sig besvikna och svikna när kropparna ger vika efter hårt dubbelarbetande, när pensionen är så låg att den knappt går att leva på efter ett liv av oskäligt lågt betalt.

Vi kvinnor är sjukast. Fattigast. Räddast.

Jag strider gärna för dig, men det blir enklare och bättre och härligare om du bidrar själv. Och du, spotta aldrig på din medsystrar. Säg aldrig, aldrig att du ”föredrar killar, det är rakare rör”. Det gör dig själv till en rygghuggande svikare. Du förstör mig mig och alla andra och DIG. Det är inte okej.

När jag växte upp fick jag höra att jag var en pojkflicka. Därför att jag sa som det var. Att fröken hade fel ibland. Att killarna ska ge jävligt mycket fan i att tafsa och slå på mig. ”Men de är ju bara kära i dig!” Du är bra dum för att vara fröken, du.

För att jag vägrade sitta bredvid de stökiga killarna och hjälpa dem, när jag egentligen borde få ägna mig åt att plugga själv.

När jag blev vuxen och träffade min kille blev han förvånad när jag berättade att en karl tog ett redigt grepp om mitt underliv när han passerade mig i trängseln på Riche. Nåt sånt hade min kille aldrig hört talas om. Särskilt inte på Riche. Men det händer på Tempel i Karlstad, Lucky house i Leksand. Och på fina, fina Riche. Vilken planet lever männen på?

Småtjejer som tror att de har rätt att ta plats är skitjobbiga. De vuxna orkar inte med dem. Kväv dem, bind dem, hämma dem! Min fröken ställde min bänk utanför klassrummet, det var så jobbigt när jag sa emot. Jag fattade tidigt att om jag ska kunna fortsätta vara jag, då kommer jag att få vara beredd på väldigt mycket skit.

 • Se till att du får ordentligt betalt för det du gör.
 • Tillåt aldrig någon att kommentera eller använda din kropp på ett sätt som du inte vill.
 • Låt skiten stå om inte den du lever med hjälper till.
 • Stå upp för den du är. Trampa aldrig på dig själv.
 • Prata så lite skit du bara kan om andra tjejer.
 • Se så långt det är möjligt till att du klarar dig själv om det blir nödvändigt.
Annonser

26 reaktioner på ”En rabiat 8 mars önskar jag dig

 1. Bra inlägg! Den där listan ska jag försöka leva lite mer efter. Det är saker jag aktivt tänker på, men känns just nu som att jag skulle behöva klistra upp den på mitt kylskåp (inte omöjligt att jag gör det ;-)). Behöver påminna mig. Jag erkänner förresten villigt att jag är en av de som trivs bra med männen (på mitt jobb är det 95% män, och jag är på väg ut i byggbranschen där det är samma lika, typ) och tycker det är enklare och förmodligen har sagt det högt flera gånger också. Att jag tycker så, alltså. Inte tycker jag mindre om mina kvinnor, men jag funkar bra med männen. Har kul med dem. Vi pratar samma språk. Sen älskar jag mina sambos (som är kvinnor), men det blir mer familj på något sätt. På jobbet (/i skolan) är jag gärna med grabbarna, men är lyckligt lottad som kommer hem till omhändertagande, lite mjukare och finkänsligare kvinnor. Det bästa av två världar, skulle jag vilja påstå. Kram på’re!

  Gilla

 2. Bra inlägg!!
  Men… Jag måste ändå reagera på den här:
  ”Säg aldrig, aldrig att du ”föredrar killar, det är rakare rör”. Det gör dig själv till en rygghuggande svikare. Du förstör mig mig och alla andra och DIG. Det är inte okej.”

  Jag kommer ofta (inte alltid) bättre överens med killar. Men det handlar ju inte om att de är just killar. De handlar om hur de är som personer. De tjejer jag umgås med har ofta samma personlighet, bara det att det är FÄRRE tjejer som har den personligheten som jag tycker om att umgås med.
  Det måste väl vara ok att umgås med de PERSONER man tycker om. Inte för att de är killar eller tjejer…?

  Gilla

 3. Så otroligt bra skrivet! Fick nästan en liten tår i ögat, du är ju för grym! :) Upp till kamp! ( på ett fredligt men rabiat sätt..) ;)

  Gilla

 4. Fy tusan vad jag gillar dig! Det är så himla härligt att du vågar skriva om detta, det är inte många träningsbloggare som rör ämnet och det gör det så befriande att någon gör det. Att någon vågar. Att du vågar. Tack! High five!

  Gilla

Säg nåt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s