Rör inte min automatchokla’!

Medium_standard_MGSMat i automat. Associationer på det? För mig: Delicatobollar, snickers, såna där små kladdiga knäckemackor, festis, gröna äpplen utan smak. Inte så mycket mat alltså.

På mitt jobb har kollegerna just drivit igenom en matautomat. Vi sitter visserligen mitt i stan med ett fantastiskt Konsum runt hörnet, men som beredskapsmyndighet kan jag tycka att idén har en poäng. Om maten har det.

Och i dag finns det faktiskt en del vettiga alternativ. Leverantören mina kolleger har valt har till exempel Raw bites, keso, smoothie från Froosh och andra grejer som jag gillar i sina maskiner.

Bra.

Så långt.

För hur tror ni att reaktionen blev när jag sa att jag tycker att vi ska göra så hälsosamma val som möjligt, hellre än att fylla automaterna med godis?

Ren ilska! Fräs och ”vi är faktiskt vuxna människor här!”.

Förvånat stirrade jag på klorna som plötsligt fälldes ut.

Engagemanget i att det banne mig måste finnas choklad.

CHO-KLAAAAD!

Botemedlet mot energibrist. Visst?

När jag frågade om staten (jag jobbar på myndighet) ska boosta tomma kalorier och livsmedel helt utan näringsmässigt syfte fick jag till svar att alla måste få bestämma själva. Och jag håller med! De får bestämma själva när de går till Konsum. Men staten borde bana en hälsosam väg. Inom sina väggar.

Särskilt när alternativen är så många fler än smaklösa små äppelfjuttar.

Allra mest tänker jag på de som så gärna vill avstå det där skräpet, som kämpar med sig själva och disciplinen och viljan att fylla cellerna med styrka istället för strunt. För att det vill det. Fast godiset lockar och pockar och skriker på dem. De som orkar hålla sig till det de vet egentligen gör dem gladast, tack vare de där fem minuterna det ändå tar till Konsum. Som skulle gå förbi den där automaten flera gånger om dan och få sina cirklar störda gång på gång. Räck upp handen om du tror att du ibland skulle känna så.

Dessutom – hur smart är socker som bränsle den där kvällen när samhällskrisen smäller till?

Den frågan skulle jag ställa om jag vågade nudda vid ämnet igen någon gång.

Har ni matautomat på ditt jobb? Tankar runt sånt här?

Annonser

28 reaktioner på ”Rör inte min automatchokla’!

 1. Hej världens bästa tränings/hälsablogg!

  Lite sent in här. Vår köpekyl på jobbet är fullproppad med bra saker, som raw-bars, keso med nötter, (mitt mellis alldeles för ofta, tycker plånboken som tycker jag ska ta med mig hemifrån, men jag vinner över plånboken typ jämt), Froosh, aloevera-vatten, sallader, med mera. De bra sakerna dominerar helt så det är enkelt att göra bra val. Känns väldigt medvetet och bra.

  Längst ner finns några bitar mörk choklad, någon Japp och nån ask salta bilar. Klart man kan ta bort dem, men jag tycker faktiskt de ska få finnas kvar. Det är så tydligt att det är ett val det inte är tänkt att man ska göra varje dag och även jag vill ha möjligheten att välja choklad någon gång när jag är sugen.

  Att vi däremot har fulla kylar med gratis läsk överallt… en annan sak. Helt onödigt. Tror dock faktiskt inte att det dricks så sjukt mycket. Man ledsnar och väljer bort automatiskt. Har själv slutat slentriandricka Cola zero ”bara för att det är gratis” (så dumt) vilket är lätt hänt om man som jag gillar det (gillade, less nu…) Men i längden, näe! Kunde man gott få betala dyrt för den gång man är sugen. /K

  Gilla

 2. Oj vad du slår huvudet på spiken här – tack för din uppriktighet! På mitt jobb (privat företag med ca 15 anställda) har vi fått nej till fruktskål för att det är för besvärligt och bara ligger och blir gammalt (???). Ett helt kylskåp däremot med gratis läsk har det investerats i, efter att vi flyttade från ett hus med läskautomat till nuvarande som alltså saknade denna livsviktiga inredningsdetalj. Kan tillägga att jag är den enda som tränar, bortsett från i januari då folk blir som tokiga, och en av de få som inte i perioder kör nutrilett, 5:2 eller någon annan form av bantning. Jag får bara inte ihop det! Hur kan de vilja ha gratis läsk när de så uppenbarligen är missnöjda med sina kroppar? Och nej, jag dricker inte läsk… (Och jag är otroligt glad för att ingen ersatt godisautomaten med gratis godis, för det skulle jag haft svårt att hålla mig ifrån). Som den präktiga kvinna jag är så brukar jag ta en 14:30-avokado, som jag har med mig hemifrån.

  Gilla

  1. Grattis läsk?! Åh wut… Jag kanske inte ska klaga ändå. Så märklig grej! Men antar att det känns som att erbjuda lyx… För fem år sen hade jag blivit sååå beroende av Cola Zero. Vi har också fruktkorg och den äter alla massor av.

   Gilla

 3. På campusområdena finns ett flertal automater, med olika utbud i varje. En (självklart den jag aldrig är i närheten av) har froosh och keso, de andra har bara godis och sådana knäckemackor du nämner. I de flesta brukar det finnas torrostade salta nötter, de brukar välja dem när det krisar.
  Så jag brukar alltid ha någon rå bar i väskan.

  Gilla

   1. Ja, det är en komplimang. Är likadan jue. Blir förbannad på riktigt när jag ser pressbyråns reklam för korv med chips och sånt.

    Gilla

 4. Först tänker jag att det ska finnas både ock, sen tänker jag att man som arbetsgivare har ett ansvar. Men genomförandet av det ansvaret, beror på arbetsgivarens inställning. Tycker arbetsgivaren att ”lite socker skadar inte” – ja, då kan inte heller förvänta sig att det ska finnas bara bra val i automaten. Men har arbetsgivaren en uttalad inställning att träning är bra (t ex genom bidrag till friskvård, friskvårdstimme), så borde ju arbetsgivaren vara av inställningen att godis inte är det rätta att ta till när eftermiddagströttheten slår till?

  Och vidare lite sunt förnuft; vi lär våra barn att äta godis på lördagar, ”för det är inte bra att äta godis i tid och otid, kroppen mår inte bra och man förstör aptiten”. Men när det kommer till oss sjävla är det fritt fram och ok att äta godis när som helst? Varför ändrar vi vår inställning när det kommer till oss själva?

  Vilken normalt fungerande människa BEHÖVER godis på arbetstid? Vilka argument har arbetsgivare för att erbjuda sin personal att köpa godis när de jobbar? De argumenten skulle jag vilja höra! :-)

  Gilla

 5. Fast jag kan nog tycka att man kan erbjuda bade det ena och det andra.
  Alla ska ha rätt att välja fritt.
  Annars kan man inte heller servera alkohol pa firmafesten. För tänk om det finns nagon som har problem med spriten!
  Sa tänker jag.
  Kram pa dig!

  Gilla

  1. Staten serverar givetvis inte heller alkohol på firmafester! Alltså, är vi på en restaurang kan det ju köpas för egna pengar. Men jag tycker att det är en helt annan sak. Ingen måste gå med på såna tillställningar. Alla måste vara på jobbet. Egentligen är jag förstås med på att godis kan finnas, huvudsaken är dock att tyngpunkten ligger på annat. Kram på DIG, kloko!

   Gilla

 6. Ingen automat på mitt jobb, dock finns det fruktkorgar som alla naffsar flitigt från men det är ju bara bra, fikabröd finns det ytterst sällan. Dyker det upp godis eller choklad, t.ex. vid påsk eller jul, försvinner det otroligt snabbt. Förstår inte hur kilovis med godis kan gå åt på en eftermiddag. Dock är de flesta väldigt sportiga och i god form så tycker inte det är så farligt.

  Gilla

  1. Hehe, kanske många tar hem en liten näve och delar emd sig..? Fniss. Jag tycker inte heller att det är farligt, men det är viktigt att det finns ett balaserat utbud att välja bland, när nu arbetsgivaren väljer att köpa in och stå bakom en sån här pryl.

   Gilla

 7. Oooooh, känsligt område! :) Som att prata om hälsosamma val vid fikat. Som tur är jobbar jag nu med rätt hälsomedvetna och toleranta kollegor, men inom industrisektorn – ojoj! Det är en lång väg att vandra, men det är bra mycket bättre nu än för 10 år sen i alla fall. Alltid nåt!

  Gilla

 8. Vi har ett litet ställ med lite olika godsaker i fikarummet. Typ allt kostar 10 kr styck. Rätt välbesökt. Men vi har även en fin ecobutik runt hörnet, dit går jag ;) Ekologisk mörk choklad, raw bites och jättegoda bovetepuffar.

  Gilla

 9. Vi hade en men den togs bort då det var för dålig omsättning på varorna. :-) Jobbar också på statlig myndighet och vi ligger bakom stängsel, har långt till butiken.

  Gilla

   1. Tror ingen saknar den! Vi får frukt varje dag och har egen restaurang där man även kan köpa frukost, lunch och middagslåda om det kniper.

    Gilla

Säg nåt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s