Minus 15 kilo farligt fett

Igår firade vi att min kille har lämnat femton kilo bakom sig sedan sommarsemestern. Han är en sådan där tändstickssmal typ som teflonartat stöter ifrån sig både muskler och fett. Kunde äta och dricka vad som helst utan att det syntes.

Men ni vet: plötsligt hände det. Livets förmåga att överraska. Femton kilo samlades bokstavligen på hög. På magen. Han är ju man. Och när det gäller fetma är livet faktiskt lite ojämnställt i kvinnlig favör.

Bukfetma är inget vidare som ni vet. Allra farligast är det när fettet sitter innanför, alltså bakom, bukmusklerna. När magmuskeln ligger utanpå så att magen blir så där riktigt hård. Störst problem bland män. Kvinnofettet sätter sig i stället gärna runt höfter eller ”flytande” runt midjan. Muffin, ni vet. Våra magmuskler funkar dessutom lite olika, eftersom kvinnor är gjorda för att ha plats för bebisar bland allt det andra inne i kroppen. Glöm dock inte att det här kan ändras med åren! Hormoner har en enorm inverkan, även på det här.

Fett som skvimpar runt bland organen kan orsaka dåligheter som diabetes och högt blodtryck. Det beror på att bukfett, till skillnad från fett placerat på andra delar av kroppen, kan utsöndra giftiga hormoner  i blodet. Dessa riskerar sedan bli kvar i organen. Ja, hjärtat, levern, bukspottskörteln. Tanken känns inte bra va? Gift, liksom. Den här typen av fett kallas visceralt. Googla om du vill lära dig mer!

Alternativ för att förebygga sådana här sjukdomar: att göra sig av med ”det dåliga fettet”. Förenklat: ät mindre, rör dig mer. Stressa INTE! Stress är typ bukfetmans bästa vän. Och din värsta. Men mer om kortisol och sånt en annan gång!

Ni vet redan att jag inte ger mycket för BMI som mätmetod. Men hur kollar en då enklast om en har bukfetma? Mitt tips: mät bukhöjden.

Så här:

Ligg på rygg på plant underlag, ha böjda knän så att svanken tar i underlaget. Placera en linjal (eller vattenpass! Proffsigt)  i navelhöjd. Använd sedan exempelvis måttband för att mäta höjden från golvet till linjalen/vattenpasset. Målet är, enligt Karolinska institutet, en bukhöjd under 22 centimeter för män och under 20 centimeter för kvinnor.

Min kille har inte bara blivit smalare förstås, allra roligast är att han har blivit piggare. Och drastiskt sänkt risken att drabbas av vissa sjukdomar. Visst kan det ske ändå, herrens vägar osv, men ni vet, en gör vad en kan och det får vara nock.

Annonser

11 reaktioner på ”Minus 15 kilo farligt fett

Säg nåt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s