Mest effektiv ohälsa?

20130904-113805.jpg

I sin senaste podcast pratar Träningsglädje-Sara mycket pedagogiskt och hisnande intressant om när en gör så många hälsosamma val att ännu ett kanske vare sig gör till eller från. Teorin har Sara med sig från ekonomin och hon exemplifierar med ett jordbruk, där den som investerar mest inte verkar vara den som får störst avkastning eller är mest effektiv.

Istället menar Sara att det kan vara så att en får ut mindre ju mer en investerar.

Resonemanget gör mig lätt lyrisk. Svindlande, spännande tankar. In och lyssna! Jag har inget svar på frågan, särskilt inte genom någon snygg, bekräftad modell. Tror dock på balans, gällande allt.

Däremot ser jag mig om i världen och tänker att det här verkligen inte är något problem. För om något verkar ha hög avkastning är det ohälsa.

Å andra sidan torde det samma gälla där. Den som endast gör ohälsosamma val får kanske inte full avkastning på sin ohälsa? Men vem får då det? Den som är 80 procent ohälsosam?

Vad vet jag. Jag måste nog tänka ett tag.

Nog är det spännande allt?

11 reaktioner på ”Mest effektiv ohälsa?

  1. Jag har inte lyssnat på denna men en tanke baserat på din text är väl att det där med avkastningen kan ses procentuellt. En ohälsosam får procentuellt ut mer hälsofördelar av enstaka hälsosamma val, medan en redan hälsosams hälsoval får en mindre påverkan i det stora hela. Inte att förminska dock, för procentuella satser är ju så relativa. Men visst är det ju så, att ju hälsosammare man är, desto mindre ”skada” gör ett ohälsosamt val! Så det är ju värt att satsa på en stor hälsobuffert!

    Gilla

Säg nåt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s