Ny analys av näringsämnen i grönsaker

Ni som är lika nördiga som jag måste läsa den här analysen av näringsämnen i grönsaker som Livsmedelsverket publicerade i dag.

Visste du till exempel att torrstekt kantarell innehåller mer D-vitamin än fisk? Att avokado är en frukt? Och vad sägs om det här överraskande citatet:

Broccoli analyserades färsk, kokt på spis och i mikrovågsugn. Kokning på spis resulterade i urlakning med 20-35 procent av natrium, kalium och vitamin C, medan tillagning i mikrovågsugn inte gav några förluster. Båda kokningsmetoderna ökade halterna av vitamin K och karotenoider, troligen för att dessa ämnen frisätts vid värmebehandlingen.

Här kan du också se en topplista över vilka av de mest populära grönsakerna som också är nyttigast.

Nörderi på hög nivå!

Annonser

9 reaktioner på ”Ny analys av näringsämnen i grönsaker

Säg nåt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s