Måste Resorb sötas med sötningsmedel?

20130724-121810.jpgVi är ganska flitiga sommaranvändare av Resorb i den här familjen. Vi svettas mycket och har nära till huvudvärk. Vätskeersättning är en bra uppfinning, inte minst efter en het löprunda.

Det är förstås ett onaturligt sätt att återställa balansen på, men eftersom vanligt vatten inte innehåller vare sig salt eller de mineraler vi svettas ut är det enkelt och effektivt.

Först i dag insåg jag att Resorb innehållet sötningsmedlet sackarin. Precis som jag redan visste att olika vitaminbrus för det mesta gör. Hade du frågat mig för ett år sedan hade jag inte brytt mig ett dugg. Då drack jag säkert en liter Sprite Zero eller Cola Light i veckan. Sedan i somras har jag knappt tagit en klunk. Säger knappt, för jag vill minnas ett och annat glas julmust.

Varför sluta? Därför att det fortfarande är alldeles för oklart vilka effekter sötningsmedel har. De senaste åren har vi pratat om Stevia som ett naturligt alternativ, men som de flesta av er nog redan vet är det inte sant. Stevia må vara naturligt när det kommer i form av ett grönt blad. Ett vitt pulver på Ica – hmm, något har hänt.

Jag kommer nog inte avstå från att ta Resorb om jag absolut måste, men definitivt leta en bättre lösning. Tycker verkligen att det är tråkigt. Skulle ingen använda det om det inte smakade sött? Drunknar de positiva effekterna i vår inställning att allt hela tiden måste vara gott? Hur barnsliga är vi egentligen?

Jag menar, bara för att jag gillar lösningar som är enkla och effektiva betyder inte det att jag måste trugas och mutas med någonslags godissmak. Att det har en fruktig smak från glukos (i det här fallet från apelsin) räcker i så fall mer än väl.

Använder du sötningsmedel i en eller annan form?

Annonser

21 reaktioner på ”Måste Resorb sötas med sötningsmedel?

 1. Sötningsmedel används av ett syfte och ett syfte enbart- för att hålla nere antalet kalorier! Vårdguidens recept på vätskeersättning innehåller en hel del socker. Jag vet inte om det fyller nån annan funktion än som smaksättning, kanske sockret behövs för att fylla på depåerna som torkats ut av vätskebristen?!

  Gilla

   1. Nä, alltså, ”riktig” vätskeersättning ska nog göras med riktigt socker. Den som är uttorkad behöver både sött och salt, skulle jag tro. (Och jag menar uttorkad på riktigt, alltså) Sötningsmedlet i resorb handlar nog bara om att ge en söt smaksättning utan kalorier.

    Gilla

 2. Hej, jag heter Nina och är också resorbare. Just för att jag också är en huvudvärkare, särskilt nu när det är varmare och kroppen inte riktigt fattat vad dethär med löpning i bastu ska vara bra för ;)
  Fast ibland gör jag helt enkelt så att jag klämmer i några droppar citronsaft i ett glas vatten, tillsätter en nypa salt och en slurk honung. Det funkar det också.
  Har verkligen börjat lusläsa innehållsförteckningar och dissar mer och mer suspekta tillsatser.

  Gilla

 3. Sötningsmedel i resorp, fan mä..varför till oss vuxna lixåm. Nej , jag försöker verkligen att undvika det, slutade med läsk och saft för 3 år sen. Dock använder jag stevia i egengjord saft och ibland i baket.
  Citronvatten med chia och spirulina är min grej det!

  Gilla

 4. ”Klassisk” vätskeersättning innehåller både salt och socker så det kan nog vara därför resorb också har det. Efter alla smarta tips här ovan där ingen nämnde detta var jag tvungen att gå in på Vårdguiden för att kolla om jag var helt vimsig i huvudet, men nej då :) Därmed inte sagt att jag tycker att det behöver vara sötningsmedel i :) Men som någon var inne på, små sjuka barn kan nog vara trixigare att få i saltat vatten…
  http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Behandlingar/Vatskeersattning/

  Gilla

 5. Efter träning fungerar 2-3 glas vatten med pressad citron och ca 1 krm salt/glas för att hålla min huvudvärk borta. Jag använder Himalayasalt eller havssalt.
  Hela förra sommaren hade jag ”efter tränings-huvudvärk” men inte en enda gång hittills i sommar *peppar peppar*.
  Även kokosvatten (naturellt) funkar men jag tycker salt/citronvatten funkar bäst för mig.

  Gilla

 6. Gör din egen vätskebalansåterställande dricka vettja. Eller välj kokosnötsvatten (här i USA finns det att köpa som pulver som man bara häller ner i sin vattenflaska.

  1/2 dl citronjuice, 1/2 dl lime-juice, 1 tesked salt, 1 pressad apelson och 1 liter vattebn.

  Gilla

  1. Åh, tack Petra! Jag älskar kokosvatten, men här är det fortfarande dyrt. Jag har ett gäng stående och unnar mig vid särskilda tillfällen… ;-) 70 kronor litern kostar det. Ska dock kolla upp pulvret du skriver om, låter topp.

   Gilla

   1. jag trodde att kokosvatten var dyrt, men att det är så illa? Shit!

    Om man som mig är överkänslig mot citrusfrukt, finns det något annat alternativ Petra?

    Gilla

 7. Jag är också fundersam över varför man måste använda sötningsmedel i resorb, speciellt sen jag är känslig mot sötningsmedel och får ont i magen av det. Resorb i sig är en bra grej, jag har alltid en burk stående hemma.
  Hoppas nån har ett bra svar på varför!

  Gilla

   1. Resorb är ju för småbarn så grundtanken är nog att dölja smakerna av salterna som säkerligen inte är gott. Men kunde de inte bara ta fram en med naturell smak alt med smak av riktig frukt?

    Gilla

Säg nåt!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s