Gör din egen kokosmjölk (superduperlätt!)


Stort tack till Anna för det här tipset! Att göra egen kokosmjölk (ekologisk och giftfri!) är så galet lätt. Sluta köpa, börja göra! Smakar dessutom femplus.

Det här behöver du:

  • 7 dl kokat vatten
  • 200 gram (ekologiska förstås) kokosflingor
  • En mixer
  • En sil
  • En timme

46 reaktioner på ”Gör din egen kokosmjölk (superduperlätt!)

  1. Har också problem med att få ut så mkt. Idag testade jag att dessutom koka kokosen några minuter, sen fick det stå i kastrullen hela dage. Körde ca tio min i matberedare och silade sen och pressade som en tok ;-) men det blev bara 4 dl. Konstigt att det verkar bli så olika (såg ngn mer som också bara fått 4 dl) Ideas någon?

    Gilla

    1. Hej Rakel!
      Hade också svårt att få ut så mkt ur kokosen. Sökte på att göra egen mandelmjölk och hittade ett mycket bättre sätt att få ut all vätska. Jag gör precis som hon säger. Kokar upp 7 dl vatten och häller på kokosen. Låter stå i 1,5 timme. Det finns 2 varianter. Antingen tar du en (ren) nylonstrumpa en 3/4 strumpa och lägger den blöta kokosen i. Sen är det bara att krama ur kokosmjölken över en bunke eller så köper du en ”tvättpåse”. Sån du använder när du tvättar BH i maskinen. Lägg i kokosen och vrid och du får ut all kokosmjölk. Supergod blir den.

      Gilla

  2. Jag torkade kokosböset i ugn med varmluft knappt 50 grader, sen rostade jag det i ca 15 min i 150 grader. Tänkte strö på filen m.m. :-)

    Gilla

  3. Stort Tack för ditt fina recept! gjorde min cocosmjölk i dag lät det stå i 4 Tim, mixa det , det var så gott☺️ Ska blanda i lite vanilj för jag har det till mitt kaffe i morgonbitti mums! Har köpt tidigare
    Men detta är mycket godare 😊

    Gilla

  4. Tjo! Trevlig Blogg du har! Och tack för receptet på kokosmjölk! Jag tänkte tipsa dig om att gå in och kika på Toxxscan.com och Toxxscan på Facebook. Jag tror verkligen att du tycker det är intressant. Vi är ett gäng som arbetare med detta cooola projekt och vi behöver fler personer som kan hjälpa oss, detta för att få en så giftfri värld som möjligt! Kika in på sidorna och återkom gärna till mig!!
    Hoppas jag hör av dig snart!

    Med vänlig hälsning,
    Elina Carblom

    Gilla

  5. Hej :-)
    Kanske dum fråga men måste ju veta :-)
    jag kan inte se resten av receptet utan bara ingredienserna, så undra vad är det för sil man ska ha, tygsil eller typ en durkslag? :-)
    Vill även gärna tipsa om hampa mjölk :-) riktigt gott och nöttigt smak också :-)
    Ha det gott folk!

    Gilla

  6. Jag fick ut 6 dl.
    Skrufset blandade jag med 2 ägg och lite kokossocker efter smak. Blev kokostoppar. Kanske inte bjudkakor eftersom de är rätt torra, men helt ok vardagskakor som dessutom är rätt nyttiga :) Hade hoppats jag kunde lägga in en bild men det gick visst inte.

    Gilla

  7. Nästan oförskämt enkelt och genialiskt.
    Tänk att man nästan köper dyrare kokosmjölk som dessutom har en massa konstiga E-förteckningar och här så kan man tillverka egen, gott, nyttigt och giftfritt.

    Tack

    Gilla

  8. Håller just nu på med min första omgång av kokosmjölk. Tänkte tipsa om att köpa en Chufa Mix. Jättesmidig att göra egen mjölk i. På deras facebooksida får man dessutom massor av tips på mjölkrecept och tips på vad man kan använda resterna till. Sök på ”Chufamix-tips o trix” på facebook.

    Gilla

  9. Jag kommer att nyttja gegget till /i min dahl.
    Linsgrytan jag brukar göra en stor sats.
    Har ju kokosmjölk i den ibland och om jag gör som du visar blir det en bra ingrediens i grytan !!
    Tack för ditt tips !!
    Erno i Falun

    Gilla

  10. Gjorde världens godaste sockerkaka utav kokosen som blev över. Använde rårörsocker istället för vanligt socker. Sedan blandade jag glutenfritt mjöl med mandelmjöl och lite fiberhusk. Svingott sa den 2 åriga sonen iaf när det var dags för avsmakning :)

    Ang mjölken, blev full i skratt när jag skulle hälla upp lite mjölk och det hade bildas en propp utav av vad jag antar kokosolja. :p

    Gilla

  11. Prövade nyss och jag vet inte hur mycket i mängd du fick ut, men jag skulle gissa att jag fick ut max 4dl? Massor med kokos-bös som blev kvar i silen trots att jag pressade som en tok, men inte så mycket mjölk. Mixade i både mixern till min hushållsassistent och med stavmixern. HUM! Pröva nån mer gång tills det blir bra kanske.

    Gilla

      1. Jupp, alldeles nykokat från vattenkokaren. Men jag blev lite sur att det blev så lite så jag hällde över 7dl kokande vatten på böset en gång till och det blev lite mer :)
        Men kokosböset som blev över, har du hittat nån bra grej att göra på dem? Just nu har jag liksom en matlåda med kokos jag inte vet vad jag ska göra med.
        Förresten, diskussionen apropå om kokos är sött eller är, jag håller vid att det just är sött efter att ha kokat gröt på 1dl havregryn och 2dl kokosmjölk men som du sa så känner jag att det är liiiite fett också.

        Gilla

  12. jag har gjort kokossmör av kokosflingor, så det du ”får över” kanske blir något liknande… ooooch i så fall kanske det passar att steka i? ha i gottebollar? olika mos (potatis- blomkål- etc etc)? Ja men precis i allt man annars har smör av olika slag i, helt enkelt ;)
    en sked i latten?! jag skulle iaf använda det till allt jag fettar, typ kakformen?! i nötsmör (åh vad gott, cashew/kokos-smör liksom?! gaaah ge mig)
    möjligheterna är oändliga.

    Gilla

  13. Jag har bakat kakor av skrufset (och dadlar, jordnötssmör och havregryn) med lyckat resultat. Man borde kunna ha det att panera t.ex fisk eller kyckling med också men det har icke testats av mig.
    Fick också värsta aha-upplevelsen när jag upptäckte hur lätt det är att göra sin egna kokosmjölk! Det är förresten trevligt att höra dig prata. :)

    Gilla

  14. Hej! Vilket toppentips! när jag gjorde egen mandelmjölk en gång använde jag det överblivna ”köttet” dvs mandelmixet som silades bort till musli, rostade det med fröer och så! Borde funka med detta också :)

    Gilla

      1. Min mandelmjölk brukar hålla nästan i en vecka… Men sen jag tog i en tsk kolloidalt silver håller den ännu bättre. Kolloidalt silver är ju bakteriedödande… :)

        So, när det gäller kokosmjölken… Om man vill ha den raw då?? Måste vattnet kokas?

        Sen gällande konservburkarna så har Santa Marias organiska kokosmjölk och Kung Markattas (mjölk och grädde) någon slags skyddande hölje på insidan av burkarna, har jag fått höra… Men man blir ju ändå tveksam på om alla gifter hålls borta ändå… men ändå..

        Gilla

      2. Hej! tack för tipset! Jag vet faktiskt inte om det funkar utan att vattnet kokas. jag antar att kokos ”smälter” lite. Men säkert kan du istället bara låta dne ligga längre? Slår vad om att någon av alla raw food-drottningar har svaret!

        Gilla

    1. Nej på båda frågor! Har bara testat att dricka den som den är, som test. I morgon hamnar den i gröten!Hållbarhet, tja, jag tänker att det borde vara som med den köpta. 2-3 dagar. Sen hamnar den i frysen!

      Gilla

  15. Smart! Jag ska testa :D Blir förresten så glad av din värmländska. Min pappa kom från Arvika och min farfar pratar breeeeeeeeed värmländska och det är så mysigt!

    Gilla

  16. Kanske det där överlopps ”köttet” också gör sig fint i din kokosgröt? Någon sked eller så. I smoothien, kvargen, gröten, baket, efterrätten, glassen, frysen. Att man liksom kan ha det till precis vad som helst? Nu blev ju mitt ”tips” oerhört brett och odetaljerat. Liveitloveit-Annie (http://liveitloveit.shapemeup.se/) skulle säkert ha tusen idéer ;)

    Gilla

Säg nåt!